Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pad koji ćemo osjetiti

Ekonomistica o rekordnom padu BDP-a: "Ova bi kriza ipak trebala biti kraća, ali će biti dublja nego kriza 2008."

S ravnateljicom Ekonomskog instituta Markuškom Vizek razgovarali smo o rekordnom padu BDP-a u drugom kvartalu. On je rekla da je pad bio očekivan, da će ga građani osjetiti te da dvoznamenkast pad očekuje i u sljedećem tromjesečju.

Vizek je rekla da je pad BDP-a od 15,1 posto bio očekivan.

Pročitajte i ovo Boris Vujčić Godinu dana eura Guverner HNB-a: "Od početka karijere slušam pitanja kad će kamatne stope u Hrvatskoj biti kao u Njemačkoj'' Maruša Vizek (Foto: Dnevnik.hr) - 1 početak boljih vremena? Vizek otkrila najvažniji razlog za rast BDP-a: "Ovo je iznad očekivanja i najoptimističnijih analitičara"

"I ekonomska struka i sama Vlada od sredine trećeg mjeseca najavljuju prilično značajan i dvoznamenkast pad BDP-a u drugom tromjesečju ove godine. Prema tome, ovo nije ništa neočekivano. Nešto slično, možda u manjem obujmu, se može očekivati i u sljedećem tromjesečju", rekla je ravnateljica Ekonomskog instituta.

"To je sve u okvirima onoga što se očekuje. Vidimo i da unutar Europske unije turističke zemlje imaju nešto veće padove BDP-a u odnosu na ostale zemlje", dodala je.

Vizek je rekla da će ovaj pad građani definitivno osjetiti i u svojim novčanicima.

"Možemo očekivati povećanje nezaposlenosti i smanjenje plaća. Međutim, ova bi kriza ipak trebala biti kraća, a definitivno će biti dublja nego kriza 2008. i 2009. koja je trajala do 2014. Plus, ovog puta imamo doista iznimno visok iznos pomoći koji smo dobili od Europske unije koju možemo trošiti da pokrenemo ekonomiju", rekla je Vizek.

Ipak, istaknula je da put do tog novca neće biti jednostavan.

"Uz taj novac ići će i program reformi za kojeg još ne znamo kako će ga Europska unija evaluirati, ali će definitivno biti nekakav vid evaluacije provedbe reformi. Dobro je što taj novac dolazi vrlo brzo i što mi za njega moramo imati spremne projekte pri čemu posebno treba uložiti u infrastrukturne projekte, poput Pelješkom mosta ili izgradnje željeznica, jer takvi projekti mogu puno više pokrenuti gospodarstvo i industriju te zaposliti više ljudi, nego neki drugi tipovi projekata", rekla je Vizek.

Osim toga, komentirala je i kakav će utjecaj pada BDP-a u drugim državama imati na hrvatsko gospodarstvo.

"Naša emitivna tržišta u pravilu bilježe niže padove BDP-a nego što to bilježimo mi. Međutim, za našu sljedeću turističku sezonu je prije svega ključno pitanje kakva će biti epidemiološka situacija i hoće li se na vrijeme naći cjepivo. Također, hoće li ljudi zbog ovogodišnjeg iskustva promijeniti svoje navike vezane uz odlaske na odmor, pri čemu Hrvatska može čak i profitirati zbog svoje blizine jer te je djelomično i auto destinacija, a i dalje nas se smatra sigurnom zemljom", rekla je

Na kraju intervjua je rekla da smatra da će u sljedećem kvartalu pad BDP-a biti manji, ali da će ostati dvoznamenkast.

"S obzirom na to da je BDP u drugom i trećem kvartalu u apsolutnom iznosu najveći kvartali BDP-a, ta dva pada bi mogla dovesti do toga da pad na godišnjoj razini nažalost bude dvoznamenkast", zaključila je Vizek.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene