Obavijesti Video Pretražite Navigacija
berbe u punom jeku

Leteći tanjur među voćem najnoviji sezonski hit: "Često moram objašnjavati da moj UFO nije uvozni GMO"

Sezona je bresaka, berbe su u jeku, a domaći proizvođači na sve moguće načine traže put do kupaca. Breskvu iz godine u godinu proizvodimo sve manje, pa su se neki proizvođači okrenuli novoj i neobičnoj, plosnatoj sorti.

Na osječkoj tržnici među breskvama i nektarinama odnedavno se nudi i jedna nesvakidašnja voćka – plosnata breskva. Riječ je o posebnoj vrsti breskve koja izgleda kao da ju je netko spljoštio.

Pročitajte i ovo Kazna zbog svinja: Ilustracija - 1 SAMO KOD NAS "Izgleda da ćemo morati svinjama stavljati pelene": Uzgajivačici iz Slavonije stigla bizarna "čestitka" općine Ivo Farčić uzgoj tune u jadranu Odvjetnik o tunama generala Gotovine: "Odbijamo svaku insinuaciju da je bilo što ilegalno"

''Mi ju i zovemo plosnata, a njezin stručni naziv je UFO'', kaže proizvođačica bresaka Snježana Borbaš. Leteći tanjur među breskvama novi je sezonski hit.

''Ona ima malu košticu koju i ne primijetite kad je pojedete. Slađa je, puno je slađa od klasičnih bresaka'', kaže Borbaš.

Berba dvaput dnevno

Da bi na tržnicu stigla svježa, u Tenji kraj Osijeka bere se dva puta na dan. Berba traje 15-ak dana. ''Nekad ne uspijemo pobrati isti dan, pa treba doći i ranije da bi se moglo i na tržnicu da se proda, da bude svježe za kupce'', rekao je Luka Jakobović.

Nasad obitelji Jakobović jedan je od rijetkih u Hrvatskoj. Podignut je prije nekoliko godina. ''Radio sam u institutu i stigao je neki sortiment. Meni je to zapalo za oko i onda sam počeo kalemiti. Počeo sam stvarati sve više i više i sad sam došao na stotinjak stabala'', kaže proizvođač bresaka Mario Jakobović.

Cilj je bio novom sortom popularizirati domaću breskvu jer mnogi su od nje odustali. U protekle tri godine proizvodnja bresaka i nektarina s oko 7000 tona pala je na 4000. Smanjio se i izvoz bresaka, koji je lani bio tek četvrtina u odnosu na 2017. godinu. Istodobno, rastao je uvoz, a breskve su uglavnom stizale iz Italije, Grčke i Španjolske.

Ne može dugo stajati, ali to nije problem

Među uvoznim su breskvama i neobične plosnate. Mario Jakobović priznaje da je kupcima često objašnjavao kako njegova UFO nije uvozni GMO.

Da se s izgledom ove breskve poigrala sama priroda, pojašnjavaju i stručnjaci. ''U početku je izdvojena jedna mutacija na breskvi koja je bila neobičnog oblika s vrlo sitnim sjemenkama i daljnjim oplemenjivanjem dobivene su i različite sorte bresaka i nektarina ovakvog oblika'', objasnio je Dominik Vuković s Poljoprivrednog instituta Osijek.

Jedina joj je mana što ne može dugo stajati, no kako je iznimno slatka i sve traženija, nije problem brzo je prodati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene