Obavijesti Video Pretražite Navigacija
mogu samo zvati hitnu

Dom s 300 korisnika već dvije godine bez liječnika, nadležni prebacuju odgovornost: "Molila bih da se liječnik vrati"

Starački dom - 3
Starački dom - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Starački dom - 1 Starački dom - 1 Foto: DNEVNIK.hr Starački dom - 2 Starački dom - 2 Foto: DNEVNIK.hr Starački dom - 3 Starački dom - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dom za starije i nemoćne Galerija 1/4 >>
Još jedan apsurd sustava i izostanak brige za starije, bolesne i nemoćne u Zagorju. U domu za odrasle osobe Lobor-grad, koji je primio štićenike iz onog izgorenog, već dvije godine nema liječnika. A Županija i država i u ovom slučaju prebacuju odgovornost.

U domu za odrasle Loborgrad je i suprug Jadranke Fuček, koja kaže da ima medicinsku skrb, no dodaje da je nezgodno što nema stalnog liječnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Za kontrolu je nadležno Ministarstvo'' Otkriveno koliko je štićenika smjelo biti u domu u kojem ih je šestero izgubilo život: ''Dozvola je izdana za manji broj'' Snijeg u Delnicama i dalje stvara probleme (Foto: Marko Balen) - 2 Štićenici su na sigurnom Delnice: S krova u Domu za stare i nemoćne počeli padati snijeg i led, dvije osobe ozlijeđene

Problem za dom s 300 korisnika od kojih je pola nepokretnih i teško pokretnih. Liječnik iz mjesne ambulante dolazi na poziv. Kad ne radi, preostaje im pozvati hitnu.

Ana Pavlek, glavna medicinska sestra u domu, kaže da nemaju drugog izbora. „Bez obzira što procijenimo povremeno da i nije stanje pacijenta za zvati hitnu medicinsku pomoć, ali drugog izbora nemamo“, kaže Pavlek, dodajući da je većina od njih 300 s psihijatrijskom dijagnozom.

Dolaskom u dom ostali su bez kvalitetne zdravstvene zaštite. "Ova kategorija korisnika je marginalizirana i njima je zdravstvena zaštitna ovim načinom organizacije nedostupna“, kaže Pavlek.

Ravnateljica doma, Darinka Sviben, apelira na Dom zdravlja i Županiju od koje, kaže, ne vidi suvislo objašnjenje.

Do prije dvije godine imali su svoju ambulantu i liječnika na pola radnog vremena. "Molila bih da se liječnik vrati u ambulantu u dom Lobor-grad jer je zdravstvena skrb korisnika kroz ove dvije godine bitno narušena“, kaže Sviben.

U Domu zdravlja upućuju na problem sustava, ostao je samo jedan tim obiteljske medicine jer liječnik nije imao dovoljan broj pacijenata.

"Nekada je tamo bilo do 700 štićenika, sada imate 300 štićenika pa je bio prijedlog da u javnoj mreži ostane samo jedan tim obiteljske medicine“, kaže Nada Dogan, ravnateljica Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije.

U domu Bidružica isti broj korisnika, ali liječnik provede tu 4 sata najmanje, na dan. Premalo, kaže.
"To su psihički bolesne odrasle osobe, onda stari ljudi, nepokretni, na sondi, kateteru… Svašta, ima tu, svaki dan ima posla“, kaže doktor Hani Sanuri.

Božo Brundić, ravnatelj Bidružice, kaže da nije idealno, ali da oni mogu s tim funkcionirati iako bi, naravno, bilo dobro da je doktor više prisutan.

No, prisutniji je od liječnika u Lobor-gradu. Trošak je na Županiji, a dom je u nadležnosti Ministarstva demografije.

Jasna Petek, zamjenica župana, kaže da župan s ministricom Vesnom Bedeković „dogovara rješenje koje bi bilo kvalitetno i zadovoljavajuće za korisnike doma Lobor-grad“.

Iako im treba posebnija skrb, korisnici ovog doma od sustava su tretirani kao i svi drugi građani. Tko ne može sam doći u ambulantu, treba pričekati kućni posjet.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene