Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Za kontrolu je nadležno Ministarstvo''

Otkriveno koliko je štićenika smjelo biti u domu u kojem ih je šestero izgubilo život: ''Dozvola je izdana za manji broj''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković došla je u Andraševac na mjesto stravičnog požara u kojem je smrtno stradalo šestero štićenika doma za starije i nemoćne osobe. Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar u popodnevnim je satima održao konferenciju za medije na kojoj je izvijestio da je u domu zatečeno 26 osoba, a dozvola za rad izdana je za ukupno 13 korisnika doma.

Ministrica Vesna Bedeković došla je u subotu popodne pred dom za starije i nemoćne osobe u Andraševcu u kojem je jutros izbio požar u kojem je smrtno stradalo šestero ljudi.

Pročitajte i ovo Gori zgrada u Valenciji - 4 Sablasni prizori u Španjolskoj VIDEO/FOTO Požar progutao zgradu od 14 katova: ''Vidjela sam ljude koji su spaljeni i viču upomoć s balkona'' Gori zgrada u Valenciji - 1 Više je ozlijeđenih VIDEO/FOTO Drama u Valenciji, vatra guta zgradu od 14 katova: "Ovo je sablasno"

''Prije svega moram reći da sam ovdje došla i kao osoba i kao ministrica. Bila sam na putu, vratila sam se što sam brže mogla. Doista sam potresena ovime što se dogodilo. Htjela bih izraziti sućut obiteljima'', kazala je.

Ministrica je kazala da je riječ o privatnoj kući te da dozvole za ''ovakve vrste domova izdaje županija''.

''Važno je reći da je ministarstvo osiguralo žurni privremeni smještaj za 21 korisnika koji se nalazi u susjednoj zgradi. Nakon što završi očevid moći ćemo, ako se s time slože članovi obitelji, izmjestiti ih u drugu ustanovu'', rekla je Bedeković.

Na pitanje što je potrebno da bi se osoba mogla baviti skrbi o starijim i nemoćnim osobama, ministrica je kazala kako postoji niz uvjeta koje je potrebno ispuniti. ''U svakom slučaju, starije osobe nikako ne bi smjele biti puštene bez skrbi i kontrole stručnih osoba'', zaključila je ministrica Vesna Bedeković.

Kolar: Ministarstvo je nadležno za kontrolu poslovanja

 

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Martina Gregurović Šanjug izvijestili su u subotu nakon požara u Domu za starije i nemoćne "Zelena oaza" da je dozvola za rad izdana za manji broj korisnika nego što ih se nalazilo u domu u vrijeme požara.

 

"Prema informacijama koje sam dobio na licu mjesta od prisutnih pripadnika MUP-a u domu gdje se dogodila tragedija, bilo je ukupno zatečeno 26 osoba, od toga šest u tom manjem objektu koji je izgorio i u kojem je tih šest štićenika izgubilo život, a u većem objektu, u istom dvorištu, dvadesetak osoba", kazao je Kolarr.

Na to se nadovezala pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, Martina Gregurović Šanjug pojašnjavajući kako je dozvola izdana za bitno manji broj osoba. Navela je da je prvotno obiteljskom domu Zelena oaza u Oroslavju izdana dozvola u siječnju 2012. za osam osoba nakon čega je stigao zahtjev za povećanje.

"Godinu dana kasnije, 7. siječnja 2013. godine izdano je rješenje o ispunjavanju uvjeta za proširenje kapaciteta doma za još pet korisnika, također na adresi Dolinska 8, Andraševec. Sukladno tome ukupan kapacitet obiteljskog doma na adresi Dolinska 8, Andraševec iznosio je 13 korisnika", pojasnila je Gregurović Šanjug. Dodala je kako je županija zadužena isključivo za izdavanje minimalnih tehničkih uvjeta i rješenja za početak rada, eventualno za proširenje kapaciteta i za samo rješenje o zatvaranju doma.

"Za sve ostalo mi nemamo nadležnosti i za kontrolu samog poslovanja je nadležno Ministarstvo, odnosno njihova inspekcija", zaključila je pročelnica. Dodala je i da do sada nije zaprimljena niti jedna pritužba na poslovanje doma "Zelena oaza".

Župan Kolar zapitao se treba li se u Hrvatskoj uvijek dogoditi tragedija da bi sustav počeo funkcionirati. Mišljenja je da će se sada nadležna tijela, koja su zadužena za kontrolu samog rada domova, 'rastrčati' po terenu da vide je li se vlasnici domova pridržavaju onoga što su županijska tijela napisala u rješenjima.

Plenković: Ovakvu tragediju nikad nismo imali

Ranije je na mjesto tragedije stigao i premijer Andrej Plenković koji je rekao da se u mandatu ove Vlade dogodila slična tragedija. ''Osim izražavanja najdublje sućuti obiteljima smrtno stradalih osoba i poruke suosjećanja za tragediju, kakvu u mandatu ove Vlade nismo imali, ne mogu reći ništa više. Službe ovdje već satima obavljaju svoj posao", rekao je Plenković.

Gradonačelnik Orosavlja Emil Gradiček kazao je da prije nikada nije bilo pritužbi na dom, a prema njegovu dojmu u domu je uvijek vladala topla i obiteljska atmosfera.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene