Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suradnja spašava živote

Pacijenti s juga Hrvatske više neće biti diskriminirani: Iz Zagreba stigla nova metoda liječenja moždanog udara

Nove metode liječenja moždanog udara (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Nove metode liječenja moždanog udara (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Nove metode liječenja moždanog udara (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Nove metode liječenja moždanog udara (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Nove metode liječenja moždanog udara (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Nove metode liječenja moždanog udara (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Nove metode liječenja moždanog udara (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Skupocjene nove metode liječenja i operacija koje spašavaju živote sve su učestalije u hrvatskim bolnicama. Unatoč tome što im, kako kažu, HZZO ne podmiruje sve troškove, zbog čega su konstantno u dugovima.

Nakon Zagreba, splitski je KBC uveo novi operacijski zahvat te time na jugu Hrvatske otvorio nove mogućnosti spašavanja pacijenata s moždanim udarom. Zahvaljujući novoj metodi operacije, mnogim je ljudima spašen život.

Pročitajte i ovo Policijski očevid u Kaštel Štafiliću - 1 Oglasila se i policija Propucani HGSS-ovac bori se za život, njegov otac ispričao što se dogodilo: ''Napadač je pucao po cijelom automobilu'' Revija za Dan crvenih haljina Moždani udar kod žena Zajednička misija za Dan crvenih haljina: Liječnici, dizajneri, glumci i glazbenici podižu svijest o ozbiljnom problemu

"Izvlačenje ugruška iz glave, odnosno krvnih žila u mozgu, procedura je koja se radi zadnje dvije godine po cijeloj Europi. Donijela je revoluciju u liječenju moždanoga udara", objasnio je prof. dr. sc. radiolog Marko Radoš.

"Stvarno je impresivno da osoba koja ne može govoriti to nakon zahvata počne raditi, ali i micati ruke i noge", rekla je Liana Cambj Sapunar, voditeljica intervencijske radiologije KBC-a Split.

KBC Split, koji pokriva cijelu županiju, do sada nije radio ovakve zahvate. U pomoć su im došli kolege sa zagrebačkog Rebra koji će im do lipnja biti mentori.

"Do sada su pacijenti s područja Dalmacije bili diskriminirani kad je u pitanju bila mogućnost liječenja moždanog udara na ovakav način", rekao je Krešimir Dolić, predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Split.

Pacijenti mogu kući tri dana nakon zahvata

"Liječenjem novom metodom", rekao je Dolić, "nema neuroloških oštećenja, nema invalidnosti. Praktički, nakon zahvata, pacijent nakon tri dana može poći kući potpuno zdrav."

Taj se zahvat mora obaviti unutar šest sati od moždanog udara. Iako je vrlo kompleksan, može biti gotov za 15 minuta. U KBC-u Split do sada je napravljeno šest zahvata.

Operacija koja spašava život ima i svoju cijenu. Liječnici kažu da samo materijal stoji oko 25.000 kn, a HZZO im pokriva tek pola. Nastavak priče već je poznat: bolnice snose ostatak troškova, tako da nije ni čudo da su u dugovima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene