Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milanović o poništenju izbora sutkinje

'Dokazano je da se izbor Ustavnih sudaca provodi netransparentno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je danas da je odluka Upravnog suda o poništenju izbora Slavice Banić sutkinjom Ustavnog suda pokazala ono na što je njegova stranka upozoravala još prije gotovo dvije godine - da se izbor ustavnih sudaca provodi netransparentno i mimo demokratskih standarda.

'Prije gotovo dvije godine govorili smo da je postupak izbora sudaca Ustavnog suda netransparentan i prebrz, a očit je interes da se sakriju neki podaci te da postupak nije sukladan demokracijama s kojima se želimo uspoređivati', izjavio je Milanović u središnjici SDP-a. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odgovor na usuglašavanje HDZ-a Milanović optužio HDZ za izborni inženjering, oni mu poručili da ga je strah Slika nije dostupna Ukinut referendum 'Ni sud nema pravo arbitrirati u volju naroda'

>> Poništen izbor sutkinje izabrane po 'podobnosti'

Naglasio je da je u svim naprednim demokracijama normalna stvar da najviša pravosudna tijela nadziru, a katkad i korigiraju tijela izvršne i zakonodavne vlasti, da u tom smislu odluku Upravnog suda i ne smatra nekim presedanom, već političkim pitanjem. No, Milanović upozorava da u demokratskim zemljama postupak izbora ustavnih sudaca traje dugo, da je javni uvid u životopise kandidata također dugotrajan i transparentan, ali da se u Hrvatskoj sve čini suprotno. 

'U Hrvatskoj je sve suprotno'

'U Hrvatskoj je sve suprotno i dogodilo se ono na što smo upozoravali, da je u saborskoj proceduri tajnim glasovanjem izabrana osoba koja nije smjela ni pristupiti kao kandidat jer ne ispunjava za to zakonom propisane uvjete. To se grubo ignoriralo u političkoj proceduri, iako se na to upozoravalo', rekao je Milanović.

Izrazio je nadu da je odluka Upravnog suda ukazala na propuste koji su se činili kod izbora ustavnih sudaca i da se ubuduće neće ponavljati, istaknuvši važnost Ustavnog suda u donošenju za državu i građane bitnih pravnih, političkih i drugih odluka.

'Zato je jako važno da se o kandidatima temeljito raspravi, da se kandidature temeljite prouče, pa neka Sabor odluku donese u skladu s procedurom. Očito je da je odluka politička, jer takva i mora biti, ali treba biti i u skladu s propisima', kazao je Milanović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene