Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dio sezonaca već je zaposlen uoči Uskrsa, a u idućim tjednima stižu i novi! Poslodavci najviše traže konobare, kuhare, recepcionere i prodavače.


Samo od Zadra do Dubrovnika, procjenjuje se,potrebno je oko 19 tisuća sezonaca. Dio njih radi već više od mjesec dana. Ali ima ih još. Poslodavci kažu da ove godine vlada još veća gužva među onima koji žele posao. Na jedno radno mjesto prijavljuje se i po 10 kandidata!

Ovako Vlada planira smanjiti nezaposlenost mladih

Vezani članci Potres u sjevernom Jadranu Prilično jak potres u sjevernom Jadranu, osjetio se u Istri, Kvarneru i Dalmaciji: "Dobro je treslo" Netko je otrovao mačke u centru Zadra - 2 Mučni prizori: Netko je otrovao mačke u centru Zadra, pozvana policija, prijava DORH-u

Konkurencija je velika, pa se podižu i standardi. Mnogo njih je na Jadran spremno doći i iz unutrašnjosti Hrvatske. Za onog tko, primjerice, dođe iz Slavonije raditi na more, prosječne plaće su oko 3 800 kuna, neki imaju i plaćen smještaj, pa se da i nešto uštedjeti za jesen i zimu.

Svježa pizza iz Majinih ruku. A da bi došla do posla, morala se preseliti u Zadar.'Ja sam došla iz Bjelovara, došla sam inače sebi zaradit da imam preko zime, ovoga, najvjerojatnije ću ostat do kraja 9. mjeseca, možda čak i 10.', rekla je sezonska djelatnica Maja Sever.

Kristina je po struci tajnica koja ne može pronaći stalan posao. 'Evo, ovo mi je već peta sezona, a traje otprilike jedno 6-7 mjeseci', rekla je Kristina Beretin.

U kampu, poput Marijane, trenutačno radi 150 sezonaca. Uskoro će ih biti 3 puta više. 'Drago mi je da imam ovaj sezonski posao. Svakako da je vrijedan, radim više od pola godine, pa tako nekako iskombiniramo da bude prikladno', rekla je Marijana Perković, jedna od sezonskih radnica.

'Iz godine u godinu mi dobivamo sve više upita, odnosno, zanimanja za radna mjesta. Ove godine na svako radno mjesto negdje 10-ak molbi stiglo', objasnio je voditelj kampa u kojem Marijana radi, Marinko Marinović.

Sve je veći broj nezaposlenih osoba, statistiku popravljaju sezonci

Potražnja stalno raste, ali čini se, i ponuda. 'Sezona je krenula izuzetno dobro, imamo više zapošljavanja nego proteklih godina', izjavio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

A najtraženija su zanimanja u uslužnim djelatnostima, ugostiteljstvu i trgovini. Svaki zaposleni sezonac zna kakav treba biti. 'Ljubazan, na prvom mjestu i definitivno radišan. I ako radiš, onda će te i cijenit', rekla je Maja Sever.

Dok su neki već na sezonskim radnim mjestima, nova zapošljavanja trebala bi se dogoditi kroz iduće tjedne, uoči blagdana Duhova, kada bi trebao stići veliki broj gostiju iz Njemačke koji tada imaju praznike. Velike turističke kuće dobar su dio sezonskog zapošljavanja odradile, a to će uoči same špice sezone učiniti i mali poslodavci. Turizam je, eto, jedna od rijetkih prilika za vojsku nezaposlenih Hrvata.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook