Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Progovorio o opasnim kemikalijama

Dobio nezakonit otkaz zbog nastupa u Provjerenom, sad ga moraju vratiti na posao: ''Sve sam dokazao''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tomislava Bahuneka, koji je u ožujku 2017. godine dobio otkaz nakon što je u emisiji Provjereno Nove TV javno progovorio o opasnim kemikalijama s kojima rade u laboratoriju izrazivši zabrinutost za zdravlje radnika, moraju vratiti na posao, presudila je sutkinja Općinskog suda u Bjelovaru Gordana Malvić.

Tomislava Bahuneka, koji je u ožujku 2017. godine dobio otkaz nakon što je u emisiji Provjereno Nove TV javno progovorio o opasnim kemikalijama s kojima rade u Središnjem laboratoriju za kontrolu kvalitete mlijeka izrazivši zabrinutost za zdravlje radnika, moraju vratiti na posao ,presudila je sutkinja Općinskog suda u Bjelovaru Gordana Malvić.

Pročitajte i ovo Žrtva nasilja ide u zatvor na 2,5 godine Žrtva Damira Škare o konačnoj presudi za silovanje: "Pravda je nekako spora, ali je pravedna, dostižna" Damir Škaro (Foto: Dnevnik.hr) Visoki kazneni sud odlučio Škaro mora u zatvor zbog silovanja: Potvrđena kazna bivšem zastupniku i proslavljenom olimpijcu

"Nisam očekivao da će biti drugačije. Ja sam sve iznio crno na bijelo i dokazao. Oni će se žaliti pa ćemo vidjeti dalje", kazao nam je Bahunek, koji od 2017. nema izvora prihoda. "Moram nadodati, uprkos brojnosti predocenih dokaza s moje strane, svaka pohvala za časnu sutkinju Gordanu Malvić, trebalo je i hrabrosti za donijeti pravu presudu", Kaže Bahunek.

"Djevojka radi pa pomaže", kaže Bohunek, kojeg bi trebali vratiti na posao nakon što presuda bude pravomoćna. Zasad je prvostupanjska te slijedi žalba Agencije na presudu .

Podsjetimo, Bahunek je bio zaposlenik Središnjeg laboratorija za kontrolu kvalitete mlijeka iz Križevaca u ožujku 2017. kad je za Provjereno izrazio zabrinutost za svoje zdravlje i zdravlje kolega zbog rada s opasnim kemikalijama. U tom laboratoriju testira se sve mlijeko hrvatskih mljekara tako da se svaki uzorak tretira opasnim kemikalijama. Bahunek je za Provjereno kazao kako nisu obučeni za rad s opasnim otrovima, pate od vrtoglavica i mučnina. Osim toga, testirane kontaminirane uzorke svakog tjedna izlijevaju u potok.

Njegove tvrdnje potvrdile su inspekcije nakon emitiranje emisije, tvrdi on, a sutkinja je odlučila da je njegov otkaz nezakonit jer se brinuo za zdravlje. Agencija je pak najavila žalbu jer "radnik nije bio ovlašten dati izjavu novinaru i takvim je ponašanjem postupio suprotno internom protokolu Agencije".

"Baratamo sa 178 kemikalija"

"Tjedno se odvozi oko 10 tisuća litara otpadnog mlijeka koje mi bacamo, koje je kontaminirano natrijevim azidom. I tu se ne vrši nikakva dekontaminacija jer ne postoji način, osim spaljivanja, da se napravi", rekao nam je tada Tomislav Bahunek.

"U našem laboratoriju baratamo s više od 54 kemikalije koje se koriste samo u laboratoriju za mlijeko. A tu su još dva laboratorija koji koriste različite druge kemikalije", kaže Bahunek.

Ukupno ih ima 178, koje su, ističe Tomislav, sve od reda izuzetno opasne. A prvenstveno, kaže, natrijev azid, koji se koristi pri analizama mliječnih uzoraka.

"To su iz roda cijanida i u najmanjim koncentracijama su to smrtonosni otrovi. Podatak da je maksimalna dozvoljena koncentracija u radnom prostoru ljudi 0,1 miligram po kubičnom metru, što nama nije niti jedanput izmjereno u 15 godina koji radimo, a sigurno je izloženost i sigurno postoji neka koncentracija u zraku. Tako da se moram osjećati ugroženo", rekao je Bahunek.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene