Rubrika Dnevnik u Vašem selu vodi Vas u hrvatsku prijestolnicu magaraca koja uspješno povezuje ribarstvo, poljoprivredu i turizam.

Galerija


Ribarski brodovi i magarci simboli su Tribunja. ''Tko bi ova brda, ova brda, bio donio oruđe, donio plodove ljetine sa ovih brda da nije bilo njega'', kaže za magarce Rokica Ferara iz Tribunja.

Vezani članci Dnevnik u vašem selu: Vukomerić (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Pogledajte kako izgleda život na imanju gdje trava raste na krovovima kuća, a energiju daje - sunce Ovčarstvo u Marijancu (Foto: Dnevnik.hr) Posjetili smo selo u kojem su plaće natprosječne, božićnica 7500, a naknada za novorođenče 10.000 kuna

''Sinjska alka, lađari na Neretvi i trka tovara u Tribunju su ono što Dalmacija može pružiti'', priča Ferara.

A što tek može pružiti more pokazuje tribunjska ribarska flota, jedna od najjačih i najpoznatijih na Jadranu. Dario Ferara je jedan do 20 ribara zadrugara, a svog 9-godišnjeg sina Gabrijela već je podučio svemu, pa i tomu da je ribarstvo kruh sa sedam kora.

Nasljeđe perspektive nautičkog turizma Tribunjci su osjetili kada je prije 16 godina u srcu mjesta otvorena marina. Nautičara ima tijekom cijele godine, ali i posla za stanovnike. ''Ipak 80-ak familija živi i radi od naše marine. Uvijek se traži vez više. Mislim da na Jadranu, po tome zaključujem, nemamo dovoljno marina i nemamo dovoljno kapaciteta za tolike brodove koji bi došli na Jadran'', kazao je Željko Malović, direktor marine u Tribunju.

Nedostaje hotela

Marina je otvorila i druge mogućnosti. Tribunj ima 1200 stalnih stanovnika. ''Brojimo preko tisuću iznajmljivača objekata u domaćinstvu. Nažalost, nemamo hotela, ali intenzivno radimo na tome da dobijemo hotel jer bi nam to bilo od velike važnosti za pred i posezonu'', ističe Josipa Jerkov, direktorica Turističke zajednice Tribunj.

Porijeklom iz Tovarnika, Mato Glibo je 32 godine živio u Australiji. Kad se vratio u Hrvatsku, skrasio se baš u Tribunju, gdje je uredio kuću s 10 apartmana i pogledom „od milijun dolara". ''Ja uvijek kažem da u životu nikad kvalitetnije nisam živio i nikad lakše novac nisam zaradio. Dođem na balkon i kažem: 'Bože, ovo kao da je rađeno za mene''', priča Mato.

U Tribunju nemaju problema s demografijom. Uređenje plaže i šetnice te izgradnju dječjeg vrtića mladi nezavisni načelnik Marko Grubelić izdvaja kao trenutačne najveće projekte.

Uostalom, ćakula od pamtivijeka govori da je Tribunj malo misto za velike stvari, a biti tvrdoglav poput tribunjskog tovara, zapravo, vrlina.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr