Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dnevnik u vašem selu

Kraj bogat vinogradima i restoranima postaje poznat po iseljavanju: Baranjci pronašli način kako privući mlade

Dnevnik u vašem selu: Turizam u Baranji (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Dnevnik u vašem selu: Turizam u Baranji (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dnevnik u vašem selu: Turizam u Baranji (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Dnevnik u vašem selu: Turizam u Baranji (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Dnevnik u vašem selu: Turizam u Baranji (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Dnevnik u vašem selu: Turizam u Baranji (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dnevnik u vašem selu: Turizam u Baranji (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/3 >>
Rubrika ''Dnevnik u vašem selu" otišla je u Baranju, u kraj bogat vinogradima i vinskim podrumima, poznatim restoranima, a u posljednje vrijeme i po iseljavanju. No, Baranjci se trude zadržati mlade i privući nove, prije svega razvojem turizma.

Etno selo Karanac poznato je po bogatoj gastronomskoj i turističkoj ponudi, a Baranjska kuća već 15 godina puna je posjetitelja. Svi oni vraćaju se ponovno, svi zbog istih razloga, a to su domaći baranjski specijaliteti. ''Fiš, šaran na rašljama, perklet od soma. Po tome smo ekstra poznati'', kaže ugostitelj Vladimir Škrobo Bajo.

Pročitajte i ovo Turisti sve više odlaze u Slavoniju - 2 Novi rekordi Obaraju se rekordi: Ova hrvatska regija ima onaj X faktor koji turisti cijene, a i cijene su pristupačne Divljač uništava usjeve, ilustracija - 1 Problemi s divljači Baranjci se bore s golemim štetama: "Odgrizu glavu dok je mlado, sočno i poslije od toga nema ništa"

Njihovim obiteljskim restoranom na godinu prođe 15-ak tisuća gostiju. Nude im priliku i za upoznavanjem starih zanata, šetnjom kroz zaboravljenu ulicu. Gostima nude i smještaj, a najčešći su im domaći. ''Nadamo se da bi po prvi put mogli doći do rekordne brojke, 40.000 noćenja'', kazao je Matej Perkušić iz Turističke zajednice Baranja.

Baranjci su poznati i po vinskim cestama i podrumima. A jedna od najpoznatijih vinarija u Zmajevcu je i ona obitelji Gerštmajer, koju polako preuzima i treća generacija. Trenutačno imaju osam hektara vinograda, a planiraju i povećati proizvodnju. ''Najviše graševine jer je to inače najzastupljenija kontinentalna sorta, Chardonnay, pinot sivi, traminac'', objašnjava proizvođač vina Mihalj Gerštmajer.

Najbolje je tržište, kažu, domaće. ''Slavonija i kontinentalni dio Hrvatske. Nažalost, ovdje je sve manje stanovnika tako da širimo tržište prema Zagrebu, Splitu'', govori Gerštmajer.

U Zmajevcu su nekada mnogi živjeli od vinogradarstva, danas tek rijetki. ''U ovom selu nekada je bilo preko 250 podruma na 2100 stanovnika. Trenutačno u selu ima 350 stanovnika. U 15 podruma ima vina'', ističe Gerštmajer.

A osim po vinima Baranjci su poznati i po začinskoj paprici. U mjestu Lug gotovo svaka treća kuća proizvodi papriku. S dobrom paprikom dolazi i dobar Baranjski kulen. Katica Stojanović kaže da ova godina nije baš bila rodna. ''Prošle godine sam imala preko 400 kilograma. Ove godine jedno 100 do 150 kilograma manje. Katastrofa je bila ova godina'', govori Katica.

Kako ih je priroda podarila plodnom zemljom, Baranjci se nadaju i da će ih iduća godina podariti boljim vremenskim prilikama.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene