Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Splitu

VIDEO Pogledajte kako izgleda moćni američki nosač aviona: "U roku od minutu i pol možemo lansirati četiri aviona"

Aktualno Galerija Nosač aviona USS George H. W. Bush, Split - 1 Nosač aviona USS George H. W. Bush, Split - 1 Foto: DNEVNIK.hr Nosač aviona USS George H. W. Bush, Split - 2 Nosač aviona USS George H. W. Bush, Split - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nosač aviona USS George H. W. Bush, Split - 3 Nosač aviona USS George H. W. Bush, Split - 3 Foto: DNEVNIK.hr Nosač aviona USS George H. W. Bush, Split - 4 Nosač aviona USS George H. W. Bush, Split - 4 Foto: DNEVNIK.hr +5 Nosač aviona USS George H. W. Bush, Split - 5 Galerija 1/10 >>
Sredinom prošloga tjedna u splitsku luku uplovio je američki nosač aviona USS George H. W. Bush na nuklearni pogon. U ponedjeljak ga je posjetila i reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan.

Jedan je to od najvećih ratnih brodova na svijetu i jedan od najmlađih američkih nosača aviona iz klase Nimitz američke ratne mornarice. Izgrađen je 2009. godine, dug je 333 metra, a može ploviti dulje od 20 godina bez dopunjavanja goriva.

Brod može nositi 90 aviona i helikoptera, a na njemu je više od pet tisuća mornara i zrakoplovaca. Na dan se posluži 18 000 obroka i svi su, kažu, poput obitelji.

Na sletnoj pisti nalaze se ukupno 73 borbena zrakoplova i helikoptera. Spremni su poletjeti apsolutno u svakom trenutku, a najviše je F-18.

"U roku od minute i pol možemo lansirati četiri aviona, a onda ponovno napuniti katapulte u roku od dvije minute", pojasnio je kapetan broda Dave Pollard.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Grdosija u našem moru FOTO U Split uplovio najveći ratni brod na svijetu! Zbog nosača aviona na nuklearni pogon uplela se i Vlada

"Radimo 24 sata na dan, sedam dana u tjednu, nema stajanja! Uvijek ima posla, pa kad možemo izaći s broda, a to nam pomaže za moral, tražim od ljudi da se rasterete", kazao je kontraadmiral Dennis Valez. Samo četvrtina posade su žene.

Iz Splita odlaze nakon borbene vježbe na Mediteranu - svjesni izazova u kojima se svijet nalazi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Let nad Hrvatskom Plenković nakon obilaska nosača aviona: ''Poslat će poruku sigurnosti, prijateljstva, partnerstva''

"U potpunosti vjerujem našoj posadi, da mogu odgovoriti na bilo koju situaciju, bio to rat, humanitarna pomoć, ali nisam zabrinut", priznaje glasnogovornik nosača zrakoplova George Bush Matthew Stroup.

Sljedećih tjedana, osim zidova ovog broda jedino što će vidjeti je - morsko plavetnilo. A na kojim koordinatama, e to ne otkrivaju.

Moćni nosač aviona u ponedjeljak je posjetila i reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan. Kako izbliza izgleda moćni Bush, možete pogledati u priloženom videu.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene