Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Misa na Cvjetnicu

Hranićeva propovijed nakon javne isprike: "Isusova ljubav je veća od svakoga našega grijeha"

Aktualno Galerija Nadbiskup Đuro Hranić Nadbiskup Đuro Hranić Foto: DNEVNIK.hr Nadbiskup Đuro Hranić Nadbiskup Đuro Hranić Foto: DNEVNIK.hr Nadbiskup Đuro Hranić Nadbiskup Đuro Hranić Foto: DNEVNIK.hr Nadbiskup Đuro Hranić Nadbiskup Đuro Hranić Foto: DNEVNIK.hr +0 Nadbiskup Đuro Hranić Galerija 1/5 >>
Na Cvjetnicu je u đakovačkoj prvostolnici sv. Petra. đakovačko-osječki nadbiskup, mons. Đuro Hranić održao propovijed. Istaknuo je kako svima treba oprostiti grijehe.

Na Cvjetnicu je đakovačko-osječki nadbiskup, mons. Đuro Hranić održao propovijed u đakovačkoj prvostolnici sv. Petra.

"Novi svijet Isusa Krista ne gradi se nasiljem. U novom svijetu nema nasilja niti oružja nego se ovaj svijet mijenja snagom ljubavi, poniznosti. Snaga nas kršćana nisu moć i utjecaj. U susretu s Bogom, kakvog ga je navijestio Isus, u svojoj se samoći suočio s pogrešnom odlukom. Predao je Isusa, no nije imao hrabrosti ispraviti svoju pogrešnu odluku. Spasio bi život da je nakon svoje pogreške potražio Isusa.

No, smatrao je da za njega više nema nade. Evađelist Matej svjedoči da za svakoga čovjeka ima nade i da je Isusova spasenska ljubav veća od svakoga našega grijeha", rekao je Hranić.

"Neka nam Bog da milost da te naglaske uistinu usvojimo kao putokaz za naš životni hod", poručio je Hranić.

"I gle, u trenutku Isusove smrti zavjesa se razdvoji na dva dijela zemlja se protrese, pećine se raspukoše, grobovi otvoriše. Isusovom smrću na križu zauvijek je razderana razdjelnica između Boga i ljudi, događa se preokret ljudske povijesti. Čovjeku je Isusovom smrću zauvijek otvoren pristup Bogu, zemlja je bila potresena, tamo gdje je Bog događa se potres našeg ljudskog bića i započinje novi život", naglasio je.

Svijet je, kazao je, "s Isusom okrenut naglavačke". "Pećine su bile raspuknute, pucaju kamena srca i lome se pred ljubavlju kojim je Krist prihvatio svoju smrt za nas. A potres će biti ponovno na Uskrsno jutro", rekao je u Hranić u svojoj propovjedi.

U petak je uputio javnu ispriku u kojoj se ispričao žrtvama svećenika Zlatka Rajčevca te preuzeo odgovornost da se zalagao za svećenika, a ne za njegove žrtve.

"Ovom izjavom ispričavam se žrtvama svećenika Rajčevca, njihovim obiteljima, župljanima župe Sotin, posebno onima koji su prijavili slučaj, kao i cjelokupnoj hrvatskoj javnosti što, uz poduzete mjere prema hrvatskim institucijama i nadležnom Dikasteriju Svete Stolice, dotičnoga osumnjičenog župnika nisam uklonio sa župe za vrijeme trajanja istrage.

Pročitajte i ovo Žrtva crkvene pedofilije Seksualno zlostavljanje u Crkvi Žrtva seksualnog zlostavljanja o Hranićevoj isprici: "Nisam osjetila nikakvo suosjećanje." Profesor s Katoličkog sveučilišta komentirao cijeli slučaj

Nažalost, tek sam ovih dana, slušajući javno svjedočanstvo jedne žrtve, kao i glas crkvene i opće javnosti, preispitujući sebe samoga pred raspetim Gospodinom, uvidio koliko velik propust i pogrešku sam učinio vodeći brigu o svećeniku, a ne videći patnju žrtava i potrebu zaštite koju su od mene tražile", rekao je Hranić.

Njegovu cijelu izjavu možete pročitati >>OVDJE.

Potresnu ispovijest žrtve donijelo je Provjereno.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene