Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Isprika obiteljima žrtava

Djed i baka: Tri dana prije pokolja Tim je ležao na podu i mazio se s mačkom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Djed i baka pomahnitalog Tima Kretschmera, koji je u srijedu u njemačkom gradiću Winnendenu pobio 15 osoba, a potom presudio sebi, progovorili su javno o svome unuku, onakvom kakvog su oni poznavali.

Kako se Timovi roditelji nalaze daleko od očiju i ušiju javnosti, djed Wilhelm i baka Ruth u intervjuu listu Bild kažu kako je očito na njih pala dužnost da obznane svijetu drugu stranu masovnog ubojice koji je, tražeći poštovanje, odlučio izboriti ga masakrom. Zadnji su puta svoga unuka vidjeli u nedjelju, tri dana prije masovnog pokolja u Winnendenu. Došao je k djedu i baki na ručak.

Pročitajte i ovo Ilustracija što se dogodilo? Ubojica mladog Splićanina na hitnu dovezen s ozljedama glave i čeljusti: Prebacili ga u drugi zatvor Brenton Tarrant (Foto: screenshot) Reakcije šokirane obitelji Baka monstruma koji je ubio 49 osoba: "Bio je dobar dečko, došao je za Božić. To nije unuk kojeg sam poznavala..."

>> 'Zbog učiteljice je mrzio sve žene'

Ležao i mazio mačku

'Posljednji puta je tada uživao u našem pečenju s prilogom spaetzle (vrsta njemačke tjesnine sličnje njokima) i umakom. To mu je bilo omiljeno jelo', priča sada njegova baka. Oboje su mnogo vremena provodili s Timom, pogotovo kada je bio dijete, u vrijeme kada je njegov otac bio okupiran podizanjem svojeg poslovnog carstva, a majka radila u uredu. 'Mogu samo reći da se sjećam Tima kao vrlo mirnog dječaka',svjedoči baka Ruth.

Na ručak kod bake i djeda Tim je došao s ocem i majkom te 14-godišnjom sestrom kojoj je, kako kažu, uvijek bio dobar brat i vrlo se zaštitnički ponašao prema njoj. 'I tada je bio miran, ništa drugačiji nego inače. Nakon ručka legnuo je na pod i mazio našu mačku, koju je jako volio', opisuje posljednji obiteljski ručak Timov djed Wilhelm. Supružnici kažu kako u ponašanju svog unuka nisu primijetili apsolutno nikakve promjene.

>> VIDEO: Posljednji trenuci života ubojice

'Nisam znao što da kažem pa nisam rekao ništa'

Slično svjedoči još jedan Timov rođak, 76-godišnji Hermann, no on kaže da mu se činilo kako Tim u posljednje vrijeme ima neki problem. 'Sjedili smo jedan pored drugog negdje u veljači. Bio je zadubljen u misli i očito ga je nešto brinulo. Nisam znao što da kažem pa nisam rekao ništa', kaže on. Ni Hermann, kao ni djed i baka, nisu znali za Timovu fascinaciju oružjem, no sjećaju se da ga je otac prvi puta u streljanu odveo kada je imao 14 godina.

Također potvrđuju kako Tim nije imao mnogo prijatelja. 'Bio je premiran da bi imao mnogo prijatelja, ali je uvijek bio prijateljski raspoložen, ako shvaćate što hoću reći', tvrdi baka Ruth. 'Sigurno je to tjednima smišljao. Nemoguće je ovako nešto učiniti spontano', dodao je Hermann, koji živi u istoj kući s Wilhelmom i Ruth, a koja se nakon masakra nalazila pod policijskom opsadom.

>> VIDEO: Među ubijenima u stravičnom pokolju i jedan Hrvat

Isprika obiteljima žrtava

Ruth Kretschmer je na kraju rekla kako joj je žao svih žrtava te da se želi ispričati obiteljima poginulih koje su također žrtve njezina unuka. 'Nažalost, ne znamo pravi razlog zašto je živote izgubilo 16 mladih ljudi. Nadam se da će obitelji žrtava mog unuka s vremenom uspjeti izboriti se s tugom koja ih sada svladava. A mi ćemo se za to vrijeme grčevito boriti da nekako ovo što se dogodilo ostavimo iza sebe i nastavimo dalje', rekla je kroz plač baka masovnog ubojice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene