Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrabri telefon je primio važno priznanje za doprinos jačanju i širenju mreže Child Helpline International (CHI). Kao ponosni medijski pokrovitelj, čestitamo od srca!


Priznanje Hrabrom telefonu dodijeljeno je na Petoj Europskoj regionalnoj konzultaciji dječjih linija , koja je održana u Bruxellesu u organizaciji mreže Child Helpline Internationala, koja je ujedno proslavila 10. godišnjicu.

>>Hrabri telefon otvorio savjetodavnu liniju za roditelje

Vezani članci Majka spasila djecu nakon brodoloma dojenjem Majka heroj: Pila vlastiti urin kako bi spasila djecu dok su plutali oceanom Zaštitari ispred OŠ Krapinske Toplice - 17 Jesu li hrvatske škole postale mjesta opasnog življenja? ''Čitav državni vrh nije u stanju riješiti jedan slučaj''

Na manifestaciji je sudjelovalo više od 50 delegata dječjih linija iz preko 40 zemalja Europe.

'Hrabri telefon je član CHI od njegova osnutka, odnosno sudjelovao je u njezinom formiranju. Ovo priznanje nam je velika potvrda našeg rada, jer da bi neka dječja linija bila članicom ove mreže, mora svake godine zadovoljavati brojne principe i standarde propisane od ove mreže. Sudjelovanje na regionalnim i međunarodnim konferencijama ove mreže nam je važno, jer tu se okupljaju stručnjaci čija su nam iskustva i znanja dragocjena', rekla je Hana Hrpka, prof., predsjednica Hrabrog telefona.

'Osim zaposlenicima i osnivačima Hrabrog telefona, ovo priznanje puno znači i volonterima koji su uvijek bili nosioci i najveća snaga organizacije', istaknula je Sandra Tolić, koordinatorica linije Hrabri telefon za djecu.

>>Što djeca proživljavaju dok se roditelji svađaju

Također, jedan od važnijih događaja regionalne konzultacije bilo je predstavljanje publikacije 'Glasovi mlade Europe' u Europskom parlamentu, koja sadrži izvještaje dječjih linija Europske unije, uključujući Hrabri telefon, u zadnjih 10 godina.

Naime, prema toj publikaciji, nasilje i zlostavljanje nad i među djecom udvostručilo se tijekom ekonomske krize. Publikacija 'Glasovi mlade Europe' pokazuje kako su pozivi vezani uz sve oblike nasilja porasli od 2009. godine na sveukupno 2.1 milijun poziva u 10 godina. Djeca i mladi diljem zemalja Europske unije pokazuju razne probleme vezane uz odnose s vršnjacima, psihosocijalne probleme, te obiteljske probleme.

>>Obiteljska drama: Sin doživio šok, ovrha odgođena!

Također, zabrinjavajuća je činjenica da raste i broj poziva vezan uz probleme zadovoljavanja osnovnih dječjih potreba, seksualnu eksploataciju, te prosjačenje od strane djece i iskorištavanje djece u svrhu brige o domu. Na Hrabrom telefonu pozivi vezani uz nasilje i zlostavljanje su uvijek biti prvi i najčešći razlog pozivanja linije za djecu, koja od travnja ove godine ima europski harmonizirani broj 116-111.

'Bilo bi izuzetno korisno kad bi dječje linije bile prepoznate kao ključni alat u sustavu zaštite djece Europske unije. Prioritet bi trebao biti osiguravanje financiranja dječjih linija kako bi nesmetano mogle raditi', rekao je Antonio López-Istúriz, član Europskog parlamenta za Španjolsku. 

'Dječje linije su vrlo važan dio u našoj inicijativi zaštite djece i  moramo izgraditi suradnju unutar sustava zaštite djece kako bi se uvjerili da današnje i buduće iznesene podatke koristimo na najbolji mogući način', navodi Frances Fitzgerald, irska ministrica poslova djece i mladih.

'Trajne posljedice zlostavljanja i nasilja, komercijalnog i seksualnog iskorištavanja ili nedostatak osnovnih potreba će otežavati razvoj djece i mladih u neovisne građane te će onim zemljama koje će im pružati podršku nametati ogroman financijski teret u godinama koje dolaze', rekla je Nanita la Rose, izvršna direktorica Child Helpline International-a.

'Posebno emotivno je bilo obraćanje triju djevojčica predstavnicima Europskog parlamenta, u kojemu su naglasile važnost dječjih linija, ali i težine problema s kojima se djeca i mladi danas susreću', navela je Sandra Tolić, koja je u Bruxellesu predstavljala Hrabri telefon.

Child Helpline International - CHI je globalna mreža dječjih savjetodavnih linija koja radi na zaštiti dječjih prava, a danas ima 173 članice iz 142 zemlje diljem svijeta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook