Obavijesti Video Pretražite Navigacija
propisane novčane kazne

Dječja pravobraniteljica objasnila je li necijepljenje kršenje prava djeteta: ''Roditelji često nisu informirani''

Cijepljenje (Foto: Getty Images)
Cijepljenje (Foto: Getty Images) Getty Images
Aktualno Galerija Cijepljenje (Foto: Getty Images) Cijepljenje (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images +0 Injekcija i cijepljenje, ilustracija (Foto: Getty Images) Galerija 1/2 >>
Saborski zastupnik Ivan Pernar na Facebooku je objavio da je odbio cijepiti svoje tek rođeno dijete ''jer ne vjeruje u imunitet krda'' i jer ''cijepljenje nosi rizik''. Iz Ureda pravobraniteljice za djecu odgovorili su nam na upit krši li Pernar time prava djeteta.

Nakon što je saborski zastupnik Ivan Pernar svoje pratitelje na Facebooku obavijestio da je dobio dijete te da je odbio cijepiti ga, za mišljenje smo pitali Ured pravobraniteljice za djecu, iz kojega kažu da su svjesni sve većeg broja roditelja koji odbijaju cijepiti djecu. ''Neki roditelji to odbijaju obrazlažući svoju odluku strahom od negativnih popratnih pojava cijepljenja i ne prihvaćajući argumente u prilog cijepljenju koji se temelje na znanstveno dokazanim i provjerljivim informacijama'', kažu iz Ureda pravobraniteljice.

Pročitajte i ovo Ivan Pernar u tijeku istraživanje Policija privela Pernara pred školom, ravnatelj: "Htio je djecu pitati o javnom samosnimanju i ozljeđivanju spolovila" Injekcija i cijepljenje, ilustracija (Foto: Getty Images) Što s upisom u vrtić? Reakcije na odbijanje cijepljenja: ''Pernar preko zdravlja svog djeteta vodi predsjedničku kampanju''

Ističu da je stav medicinske struke da je cijepljenje najučinkovitija preventivna mjera te jedno od najvećih dostignuća moderne medicine. Navode da, dokle god postoje nedvojbeni znanstveni dokazi u korist cijepljenja, pravo na cijepljenja smatra se pravom djeteta na zdravstenu zaštitu, što stoji i u Konvenciji o pravima djeteta.

Krše se prava djeteta

''Roditeljsko odbijanje cijepljenja stoga jest kršenje prava djeteta na najveću moguću razinu zdravlja, a koje je država dužna osigurati svakom djetetu temeljem Konvencije. Ujedno necijepljenjem svog djeteta roditelji ugrožavaju i prava druge djece u okolini'', stoji u odgovoru Ureda pravobraniteljice za djecu.

Roditelje koji odbijaju cijepiti djecu kažnjava se s najviše 2000 kuna, no iz Ureda ističu da je problem u tome što roditelji ni nakon novčane kazne ne cijepe djecu, već samo plate ''Roditelji koji ne cijepe djecu često nisu informirani o tome da dijete neće moći upisati u dječji vrtić. To je mjera kojom se potiče roditelje da ispune svoju odgovornost prema djetetu, a ujedno pridonosi zaštiti zdravlja sve djece u kolektivu, uključujući i djecu koja se zbog zdravstvenog razloga ne mogu cijepiti'', objašnjava pravobraniteljica.

Pernar će tražiti da necijepljena djeca mogu u vrtiće

Dodaje da je za postizanje veće procijepljenosti djece, osim programa obaveznog cijepljenja djece, potrebno kvalitetnije i cjelovito informiranje roditelja o cijepljenju i podizanje javne svijesti o koristima cijepljenja.

Saborski zastupnik Ivan Pernar pohvalio se da je dobio sina i da ga odbija cijepiti. Na Facebooku je također odbacio navode da dijete neće moći upisati u školu i obećao da će se zalagati za to da necijepljena djeca mogu u javne vrtiće.

Svoje pratitelje na društvenoj mreži pozvao je da ga podrže na izborima jer će tražiti da se necijepljenoj djeci omogući upis u vrtiće. ''Ne znamo koliki utjecaj na javno mnijenje imaju stavovi poštovanog gospodina Pernara o medicini, pa ne možemo procijeniti eventualnu štetu od takve javne izjave'', odgovorio je na upit portala DNEVNIK.hr voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Bernard Kaić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene