Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zavod za javno zdravstvo

Nemojte se povoditi za Pernarom! ''Necijepljena djeca mogu oboljeti od teške tuberkuloze, tetanusa, dječje paralize...''

Bernard Klaić, epidemiolog (Foto: Dnevnik.hr)
Bernard Klaić, epidemiolog (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Bernard Klaić, epidemiolog (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Nakon što je saborski zastupnik Ivan Pernar objavio da je odbio cijepiti svoje tek rođeno dijete, provjerili smo u Zavodu za javno zdravstvo kakva je situacija s procijepljenosti te koje su posljedice necijepljenja djeteta.

''Ne znamo koliki utjecaj na javno mnijenje imaju stavovi poštovanog gospodina Pernara o medicini, pa ne možemo procijeniti eventualnu štetu od takve javne izjave'', odgovorio je na upit portala DNEVNIK.hr voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Bernard Kaić.

Izvijestio je da su od 2011. do 2017. godine cjepni obuhvati za sva cjepiva u Programu cijepljenja postupno padali u Hrvatskoj i 2017. dosegnuli najnižu razinu u posljednjih dvadesetak godina. Međutim, u 2018. godini osjetno su se popravili cjepni obuhvati u odnosu na godinu prije, što znači da je negativan trend prekinut.

Pročitajte i ovo Goran Tešović (Foto: Dnevnik.hr) Prof. dr. Goran Tešović Stručnjak za infektivne bolesti djece: "Nema znanstvenih dokaza da je cijepljenje štetno"

''Dijete koje nije cijepljeno u opasnosti je oboljeti od bolesti od kojih se moglo zaštititi cijepljenjem. Bolesti od kojih se dijete štiti cijepljenjem u prvoj godini života su tuberkuloza (diseminirani, teški oblici), tetanus, difterija, hripavac, dječja paraliza, invazivna bolest uzrokovana Haemofilusom influenzae tipa B, invazivna bolest uzrokovana pneumokokom i hepatitis B. Rizik u ovom trenutku u Hrvatskoj za neke od tih bolesti u dječjoj dobi je veći (npr. pneumokokna bolest, Hib bolest, hripavac), za neke manji (tetanus, hepatitis B, tuberkuloza), a za neke zahvaljujući relativno visokim cjepnim obuhvatima trenutačno nema rizika u Hrvatskoj, osim ako netko ne unese uzročnika bolesti iz inozemstva (dječja paraliza, difterija)'', objašnjava Kaić.

Pročitajte i ovo Cijepljenje (Foto: Getty Images) Liječnici upozoravaju Broj oboljelih od ospica triput porastao, među zemljama s najviše zaraženih su i naši susjedi

''Jedno pojedino necijepljeno dijete čak i ako oboli ne predstavlja praktički nikakav rizik za drugu djecu koja su cijepljena, ali predstavlja rizik za drugu djecu koja nisu cijepljena jer se sve ove bolesti osim tetanusa prenose interhumano među osjetljivim pojedincima'', zaključio je epidemiolog.

Saborski zastupnik Ivan Pernar pohvalio se da je dobio sina i da ga odbija cijepiti. Na Facebooku je također odbacio navode da dijete neće moći upisati u školu i obećao da će se zalagati za to da necijepljena djeca mogu u javne vrtiće.

Svoje pratitelje na društvenoj mreži pozvao je da ga podrže na izborima jer će tražiti da se necijepljenoj djeci omogući upis u vrtiće.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene