Nakon što je dvadesetak djece s Downovim sindromom već ostalo bez invalidnine od 1.250 kuna, a ostala djeca tek čekaju vještačenja i njihovi roditelji strahuju od iste sudbine, pitali smo institucije za objašnjenje. I sve su složne u jednom - nije u njihovoj ingerenciji.


Zašto se tumačenje Downovog sindroma promijenilo i više ne zaslužuje invalidninu, pitali smo sve institucije koje u nazivu imaju socijalno, mirovinsko, zdravstveno.

Zašto je mentalna retardacija postala tek intelektualna poteškoća?

Država djeci sa sindromom Down ukida invalidninu nakon odluke da takva djeca nemaju mentalnu retardaciju i da mogu, kad tad, zarađivati za život.

'Slijedom vašeg upita obavještavamo vas kako Ministarstvo zdravlja nije nadležno za navedeno pitanje', i u Ministarstvu socijalne politike nam kažu da nije u njihovoj ingerenciji.

Vezani članci Slika nije dostupna Župnik majci djeteta s Downovim sindromom: "Što će na oltaru? On ne zna ništa" Slika nije dostupna U Termama Sveti Martin održana promocija trećeg izdanja kalendara ''Velike i male zvijezde''

Kad pitanje nije primjereno ni za jedno ministarstvo, pitali smo na nižim razinama. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje također nije nadležan. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje - pogotovo neingerentan. Hrvatsko društvo medicinskih vještaka zdravstvenog osiguranja ne želi dati osvrt.

'Ne može se štedjeti na osobama s invaliditetom, preko naše djece, krši se UN- ova konvencija osoba s invaliditetom, zaštita prava djece, diskriminacija, to sve država ne poštuje', rekla je Natalija Belošević, predsjednica udruge Down.

S poštovanjem, oglasila se jedna institucija, s drugačijim odgovorom. Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom kaže da nije u mogućnosti u ponedjeljak odgovoriti na naš zahtjev i pisani odgovor će nam poslati u utorak u prijepodnevnim satima. Veselimo se odgovoru i bit će u našoj ingerenciji, kakav god on bio. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr