Nakon što je dvadesetak djece s Downovim sindromom već ostalo bez invalidnine od 1.250 kuna, a ostala djeca tek čekaju vještačenja i njihovi roditelji strahuju od iste sudbine, pitali smo institucije za objašnjenje. I sve su složne u jednom - nije u njihovoj ingerenciji.


Zašto se tumačenje Downovog sindroma promijenilo i više ne zaslužuje invalidninu, pitali smo sve institucije koje u nazivu imaju socijalno, mirovinsko, zdravstveno.

Zašto je mentalna retardacija postala tek intelektualna poteškoća?

Država djeci sa sindromom Down ukida invalidninu nakon odluke da takva djeca nemaju mentalnu retardaciju i da mogu, kad tad, zarađivati za život.

'Slijedom vašeg upita obavještavamo vas kako Ministarstvo zdravlja nije nadležno za navedeno pitanje', i u Ministarstvu socijalne politike nam kažu da nije u njihovoj ingerenciji.

Vezani članci Slika nije dostupna Svećenik Adamu opet radio probleme: "Stvaraš gužvu meni!" Slika nije dostupna Župnik majci djeteta s Downovim sindromom: "Što će na oltaru? On ne zna ništa"

Kad pitanje nije primjereno ni za jedno ministarstvo, pitali smo na nižim razinama. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje također nije nadležan. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje - pogotovo neingerentan. Hrvatsko društvo medicinskih vještaka zdravstvenog osiguranja ne želi dati osvrt.

'Ne može se štedjeti na osobama s invaliditetom, preko naše djece, krši se UN- ova konvencija osoba s invaliditetom, zaštita prava djece, diskriminacija, to sve država ne poštuje', rekla je Natalija Belošević, predsjednica udruge Down.

S poštovanjem, oglasila se jedna institucija, s drugačijim odgovorom. Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom kaže da nije u mogućnosti u ponedjeljak odgovoriti na naš zahtjev i pisani odgovor će nam poslati u utorak u prijepodnevnim satima. Veselimo se odgovoru i bit će u našoj ingerenciji, kakav god on bio. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr