Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Djeca ostaju bez invalidnine

NITKO NIJE NADLEŽAN?! Pa gdje to mi živimo?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je dvadesetak djece s Downovim sindromom već ostalo bez invalidnine od 1.250 kuna, a ostala djeca tek čekaju vještačenja i njihovi roditelji strahuju od iste sudbine, pitali smo institucije za objašnjenje. I sve su složne u jednom - nije u njihovoj ingerenciji.

Zašto se tumačenje Downovog sindroma promijenilo i više ne zaslužuje invalidninu, pitali smo sve institucije koje u nazivu imaju socijalno, mirovinsko, zdravstveno.

Pročitajte i ovo Luka je na jedan dan postao policajac - 5 Plava odora Ispunjena dugogodišnja želja: Kako je Luka na jedan dan postao policajac i što smo svi mi naučili od njega Video Dječaka s Downovim sindromom - 2 NIZ REAKCIJA NA SPORNU SNIMKU Majka dječaka s Downovim sindromom: "Ravnateljica vrtića rekla mi je - gospođo, ako vam se ne sviđa, ima još 10 drugih vrtića, možete ići"

Zašto je mentalna retardacija postala tek intelektualna poteškoća?

Država djeci sa sindromom Down ukida invalidninu nakon odluke da takva djeca nemaju mentalnu retardaciju i da mogu, kad tad, zarađivati za život. 'Slijedom vašeg upita obavještavamo vas kako Ministarstvo zdravlja nije nadležno za navedeno pitanje', i u Ministarstvu socijalne politike nam kažu da nije u njihovoj ingerenciji.

Kad pitanje nije primjereno ni za jedno ministarstvo, pitali smo na nižim razinama. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje također nije nadležan. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje - pogotovo neingerentan. Hrvatsko društvo medicinskih vještaka zdravstvenog osiguranja ne želi dati osvrt.

'Ne može se štedjeti na osobama s invaliditetom, preko naše djece, krši se UN- ova konvencija osoba s invaliditetom, zaštita prava djece, diskriminacija, to sve država ne poštuje', rekla je Natalija Belošević, predsjednica udruge Down.

S poštovanjem, oglasila se jedna institucija, s drugačijim odgovorom. Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom kaže da nije u mogućnosti u ponedjeljak odgovoriti na naš zahtjev i pisani odgovor će nam poslati u utorak u prijepodnevnim satima. Veselimo se odgovoru i bit će u našoj ingerenciji, kakav god on bio. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene