Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO SDP sazvao izvanrednu presicu, komentirat će odluku Ustavnoga suda

Rođen u vozilu

Mali Jure požurio, pa požurila i Hitna: "Riječima ne mogu opisati. Još ne vjerujem što se dogodilo"

Aktualno Galerija Beba rođena u vozilu hitne pomoći - 4 Beba rođena u vozilu hitne pomoći - 4 Foto: DNEVNIK.hr Beba rođena u vozilu hitne pomoći - 3 Beba rođena u vozilu hitne pomoći - 3 Foto: DNEVNIK.hr Beba rođena u vozilu hitne pomoći - 2 Beba rođena u vozilu hitne pomoći - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Beba rođena u vozilu hitne pomoći - 1 Galerija 1/4 >>
Na putu od Đakova prema Osijeku, u ponedjeljak je u vozilu Hitne pomoći rođen maleni dječak Jure. I on i majka su zdravi i osjećaju se dobro. Ekipa u vozilu – liječnik, vozač i medicinski tehničar – su reporteru Tinu Kovačiću prepričali kako se ovaj nesvakidašnji porođaj dogodio.

Trudnicu u 37. tjednu trudnoće, vozilom Hitne pomoći iz đakovačke ambulante odlučili su odvesti u osječku bolnicu na porođaj. No, do bolnice nisu stigli.

"Trudovi su bili svakih minutu i pol. Nije bilo puno priče, puno rasprave. Krećemo u transport nadajući se da će sve uspjeti odviti u bolnici: 'Hajde, još malo, još malo. Dišite, smirite se, bit će to dobro, stisnite.' Kad smo vidjeli da se to mora dogoditi u vozilu, vozač ga je zaustavio", ispričao je medicinski tehničar Ivan Kanisek.

I tada je ekipa sastavljena od liječnika, vozača i medicinskog tehničara obavila nesvakidašnji porođaj u vozilu s opremom koja se u njemu nalazi. I nisu odahnuli sve dok nisu čuli plač tek rođenog dječaka.

"Majka je bila izrazito hrabra. Borila se kao lavica. I kad je dijete počelo plakati, dali smo joj ga. Jedan prekrasan osjećaj koji ću pamtiti do kraja života", rekao je Kanisek.

Pročitajte i ovo Ilustracija Suspendirana je Medicinska sestra koja je uživo prenosila porođaj: "Nitko u dvorani nije bio svjestan da telefon emitira uživo"

Ovakve situacije izrazito su rijetke, a na vrhu su prioriteta Hitne pomoći.

"To se definira kao intervencija prvog stupnja gdje ekipa unutar jedne minute izlazi na teren", objasnila je liječnica Josipa Puljić.

Iako se ne susreću često s porođajima na terenu, ekipe Hitne pomoći obučene su i za njih. U Edukacijskom centru Hitne pomoći, tehničari i liječnici na lutkama uče kako obaviti porod u bilo kakvoj situaciji.

"Beba je u redu, beba je super, beba je velika. U medicinskoj dokumentaciji piše da je beba teška oko četiri kilograma i da je sve jako, jako dobro prošlo", rekla je ravnateljice Hitne pomoći Silvana Sabo.

Pročitajte i ovo Ilustracija slučajni heroji Dramatično jutro: Policajci porodili ženu i spasili bebu. "Nije bilo vremena za čekanje"

Porođaj u kolima sigurno će ostati u pamćenju i majci koja je ipak stigla do osječke bolnice, gdje se u utorak osjeća dobro.

"Riječima ne mogu opisati. Bilo je suza, bilo je smijeha. Majka se zahvaljivala. Ti si u tom šoku, i dalje ne vjeruješ šta se to dogodilo, kako si uspio to napraviti. Zvali smo čak i oca, on nije mogao vjerovati: 'Što? Već? Pa kako?' I on je isto počeo plakati. Baš je bilo prekrasno", prisjetio se Kanisek.

Jurila je Hitna pomoć, jer požurio je i dječak. Možda je upravo zbog toga i dobio ime – Jure.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene