Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrinuti čitatelj

'Djeca najviše pate zbog nesnošljivih komaraca u Osijeku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slavonija je pod najezdom komaraca. Odrasli se jedva nose s tim problemom, a djeca mlađe dobi, od najezde zapravo najviše pate.

Redakciji Dnevnik.hr-a obratio se zabrinuti otac 15-mjesečnog djeteta iz Osijeka, moleći za pomoć u rješavanju tog velikog problema. 'Nama odraslima , koji se još nekako možemo i obraniti od ove napasti, situacija je nesnošljiva, pogotovo na rubnim dijelovima gdje prevladavaju šume, a možete zamisliti kao je većini roditelja koji nakon nesnosnih vrućina tokom dana pokušavaju svojoj djeci priuštiti malo zraka, u kasnim popodnevnim satima, no djeca se ne znaju obraniti', piše zabrinuti otac.

Pročitajte i ovo Bolnica - 1 Sve osjete i pacijenti Nedostatak liječnika u Hrvatskoj: U zagrebačkom Domu zdravlja Zapad mjesecima nema pedijatra Ilustracija Skandal u susjedstvu Kupili lijes, isprintali osmrtnice: Obitelj došla po bakino tijelo u bolnicu pa doživjela potpuni šok

>> VIDEO: Komaraca u Hrvatskoj više nego ikad!

'Situacija ovdje i u okolnim mjestima po pitanju komaraca je postala nesnošljiva. Samo ovaj vikend u osječki dom zdravlja, kao neslužbeno doznajem, primljeno je 50-tak djece mlađe dobi na tretiranje od uboda ovih nemani', kaže i dodaje kako je od medicinskog osoblja doznao kako lijeka za otekline Fenistil, koji pomaže kod uboda komaraca, jednostavno nema. 'Nestalo ga je u svim osječkim ljekarnama, a nema ga ni u Slavonskom Brodu i Vukovaru', prenosi zabrinuti otac, ono što je doznao od liječnika. On isto tako želi da se zakon o zabrani tretiranja komaraca iz zraka ukine i u tome traži podršku medija. 'Život u Slavoniji je nesnošljiv preko zime, a sada nam vlasti onemogućavaju i život, kakav takav i preko ljeta. Zar nismo dovoljno vrijedni ovoj državi, da barem idućim naraštajima omogućimo neki život?', pita se naš čitatelj.

'S obzirom na stanje voda i temperaturu, ovo je još i dobro'

Odgovor smo odlučili potražiti u Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije te smo razgovarali s ravnateljem Zavoda, Stjepanom Rudanom. On nam je rekao kako su ekipe Zavoda započele s preventivnim akcijama još 24. svibnja te da unazad 15 dana sada već traju kontinuirano i po potrebi po čitavoj županiji. 'Dosad smo obradili sedam do osam tisuća hektara površine, a s obzirom na stanje voda i temperature, ovo je još i dobro', istaknuo je Rudan. Dodao je kako konstantno dežura pet ekipa, a dosad nije pronađeno neko ogromno žarište. Objasnio je po kojem principu Zavod radi na problemu komaraca.

'Po propisima Svjetske zdravstvene organizacije, tolerira se 15 uboda komaraca u 15 minuta. Mi smo u županiji naišli na područja u kojima ima najviše 40 uboda u 15 minuta, a i ta područja smo brzim intervencijama rješili', ističe Rudan. Pojasnio je i da rade na prevenciji razvoja komaraca, još u ranim fazama razvoja, odnosno, dok su komarci još u 2. ili 3. stadiju razvoja, odnosno dok su još uvijek ličinke. 'Za to koristimo helikopter i raspršujemo ledene granule s biološkim sredstvom, koje djeluju samo na ličinkama komaraca i uništavaju njihov probavni trakt. Posljedica za biljni, ili životinjski svijet, kao i za čovjeka, od tih granula nema', kaže ravnatelj županijskog ZJZ-a.

U konačnici je rekao da u Osijeku nema veće najezde komaraca, no da bi građani, ukoliko znaju gdje je povećana njihova koncentracija, to trebali i prijaviti, kako bi interventne ekipe stanje dovele na tolerantnu razinu, odnosno navedenih 15 uboda. na kraju je istaknuo i kako im zakon onemogućava zaprašivanje komaraca zrakoplovom iznad naseljenih mjesta, no da bi se i to moglo pokušati provesti, ukoliko bi potreba bile prijeko nužna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene