Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najezda svih vrsta neugodnih insekata

VIDEO: Komaraca u Hrvatskoj više nego ikad!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika količina padalina, poplave, a potom naglo zatopljenje doveli su do prave najezde svih vrsta neugodnih insekata.

Komaraca je u cijeloj Hrvatskoj više nego ikad, a u Zagrebu su još i zakasnili sa zaprašivanjem. Ugodne ljetne večeri pretvaraju se u borbu s letećim napasnicima. I liječnici imaju posla.

Pročitajte i ovo Dron za zaprašivanje komaraca Centar za kontrolu Protiv njih se bore i dronovima, ali konačni udarac komarcima će zadati - komarac Ilustracija Mjere opreza Izdano upozorenje za putnike zbog opasnih infekcija: Ovo nije viđeno od 2019. godine

Dalmatinci nemaju problema. 'A to u Slavonskom Brodu kažu da oni kud god idu uvijek ovako čine',rekao na je zadranin koji je počeo mahati rukama kao lud oponašajuši Slavonce. I gle stvarno, Slavonci najviše mlate a tamo zaprašuju još od početka svibnja.

A zagrebačko gradsko poglavarstvo je pak, dok su se ličinke legle još biralo izvoditelja, pa su zakasnili s prašenjem. Od zaraza nema straha, ali moguće su alergijske reakcije.

Najbolje je stalno biti na oprezu

'Na mjestu uboda se pojavljuje jedno jače crvenilo, jači otok, eventualno izbijanje koprivnjače, koja može biti praćena otokom dijela tijela, lica i tada svakako treba otići liječniku', rekao je dr. Josip Begovac, Klinika za infektivne bolesti, Fran Mihaljević. Pomažu zastori i mreže, izbjegavanje vode i grmlja, duga odjeća, repelenti.

A ima i drugih načina.'Evo pijemo alkohol, to tjera komarce kaže stara narodna', rekli su nam Marko i Tomislav koji se 'bore' na domišljat način.'Doma nemam problema s njima jer stavio sam natpis komarcima ulaz zabranjen', kaže Vjeko.

Nadin koristi vitamine B1 i B12: 'Ne Vole taj miris. Počenete to piti od 4., 5. mjeseca i onda ne sjedne uopće na vas'.

Najbolje je stalno biti na oprezu, a najvažnija je brza reakcija.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene