Obavijesti Video Pretražite Navigacija
fond solidarnosti čeka

Stubište na ovom zagrebačkom fakultetu toliko je oštećeno da ga istovremeno može koristiti najviše pet osoba: "Izgleda strašno kad je tako ispucano..."

Aktualno Galerija Posljedice potresa - 4 Posljedice potresa - 4 Foto: DNEVNIK.hr Posljedice potresa - 3 Posljedice potresa - 3 Foto: DNEVNIK.hr Posljedice potresa - 2 Posljedice potresa - 2 Foto: DNEVNIK.hr Posljedice potresa - 1 Posljedice potresa - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu Galerija 1/5 >>
Sve je više problema s obnovom nakon potresa zbog divljanja cijena, pa obnova Vlade i Sabora možda neće biti izuzetak u stopiranju sanacije institucija europskim novcem.

Nadzorne kamere koje su zabilježile potres sada bilježe njegove posljedice. Na Agronomskom fakultetu konstrukcijsku obnovu čekaju tri paviljona. Stubište je toliko oštećeno da ga istovremeno može koristiti najviše pet osoba.

"Nemamo osobno strah, ali izgleda strašno kad je tako ispucano, doslovno u svakoj prostoriji izbijaju cigle", kaže Jan Jakov Jurić, student Agronomskog fakulteta. 

Obnova je prvo trebala stajati 60 milijuna kuna, ali zbog skoka cijena građevinskog materijala sada se popela na 90 milijuna. Zato su u utorak od Vlade tražili pomoć.

"Da nam se ta razlika namiri i mi se toplo nadamo da ćemo moći već negdje najkasnije početkom lipnja krenuti u konstrukcijsku obnovu. Da se više ne odgađa, da se što žurnije ubrza, jer nam se može dogoditi da nam izvođači radova za šest mjeseci kažu da to više za te novce ne mogu odraditi", kaže dekan Agronomskog fakulteta Ivica Kisić. 

Od 19 oštećenih fakulteta trenutačno se fizički ne obnavlja niti jedan novcem iz Fonda solidarnosti.

Dva fakulteta potpisala su ugovor s izvođačima radova. Oni su u najboljoj situaciji. Njih devet je u fazi natječaja s izvođačima, a ostali se još bore s dokumentacijom.

Zbog porasta cijena stopirana je i obnova Hrvatskog sabora i Vlade. Tvrtka koja je prošla na natječaju zaključila je da posao ne može odraditi po prvotno dogovorenim cijenama. Dekan Građevinskog fakulteta kaže da treba pronaći rješenje da ne bi slučajno propali i drugi projekti.

"Naravno da će to usporiti ako se ne pronađe model kako osigurati razliku tog novca u tim ključnim stavkama, u tim ključnim ugovorima. Sada je samo pitanje jesmo li taj rizik prepoznali ranije i jesmo li prepoznali da će taj skok biti toliko velik", poručuje Stjepan Lakušić, dekan Građevinskog fakulteta. 

Iz resornog ministarstva, čiji se šef hvali da mu je u fokusu obnova, bez odgovora na pitanje kako će to utjecati na daljnju dinamiku. Pitanje svih pitanja i dalje ostaje - hoćemo li stići iskoristiti sav europski novac?

Pročitajte i ovo Obnove od potresa i dalje nema - 6 Plan ubrzanja obnove Zaboravljena Banovina ne vjeruje obećanjima novog ministra: "Osjećate se kao da prosite, jadni ispadnete"

"Ukratko, mi to možemo ako budemo brzi i efikasni, ali dosad smo pokazali da to nismo. Moramo biti i mudri i učinkoviti i prepoznati kad korisnik sredstava ima problem da se brzo reagira na taj problem", kaže.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U SJENI VLASTITE IMOVINE Paladina: ''Novi plan ima pet točaka za ubrzavanje obnove. Nitko neće biti zakinut''

Dosad se nije reagiralo nikako iako su svima iz vlasti puna usta poruka o ubrzanju obnove.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene