Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Propali pregovori

Ministrica Divjak o štrajku u školama: "Ravnatelji su dobili upute. Najvažnije je da su vrata škola otvorena"

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak komentirala je za sutra najavljeni štrajk u osnovnim i srednjim školama nakon što je danas propao pokušaj mirenja sindikata i Vlade.

"Na prvom je mjestu sigurnost djece te prava učenika, a sve drugo, uključujući i postupanje ravnatelja, treba uskladiti s time. Molim i roditelje i učenike za strpljenje te da prate informacije i budu u kontaktu sa školama", rekla je Divjak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Okupilo se 40 tisuća ljudi Ministrica Divjak: "Učitelji su na prosvjedu jasno pokazali svoj stav. Ključevi za izlaz iz štrajka su na stolu" Slika nije dostupna U ponedjeljak ipak prosvjed Štrajk ide dalje, Mihalinec nakon maratonskog sastanka u Vladi poručio: ''Približavamo se rješenju''

Kazala je kako je sada najvažnije osigurati rad za djecu koja će biti u školama te da ravnatelji moraju objaviti informacije na mrežnim stranicama škole.

"Ravnatelji su dobili upute. Najvažnije je da su vrata škola otvorena. Molim roditelje da prate sve informacije", rekla je. 

Ističe kako je status učitelja dio reforme te na njega utječe više faktora, poput materijalnih prava, ali i nagrađivanja najboljih među njima. 

"Naravno da se ne mogu zadovoljiti s ovakvim rezultatom i moja je zadaća da se nastavim boriti za reformu, ali i status učitelja", poručuje Divjak.

Ministrica je podsjetila kako nije direktno sudjelovala u procesu mirenja. 

"Mi ćemo osigurati sve što moramo. Jedno je pravo učenika na obrazovanje i sigurnost u školama te pravo na štrajk. Moramo poštovati oba prava. Kako će se štrajk provoditi, to će detaljnije objasniti sindikati", rekla je. 

Nije željela komentirati izjavu ministra rada Josipa Aladrovića koji je rekao da koeficijent složenosti nije bila tema pregovora.

"Nisam bila na pregovorima, ali mislim da to jest bila tema", rekla je ministrica i ponovila je kako je očekivala pozitivan rezultat.

Štrajk su najavili čelnici većinskih školskih sindikata nakon neuspjelog mirenja s Vladom koja je odbacila njihove zahtjeve za 6 postotnim povećanjem plaća u školstvu.

U osnovnim i srednjim školama u cijeloj Hrvatskoj štrajk započinje sutra, a zatim se od petka nastavlja cirkularno, svaki dan u određenim županijama, do ispunjenja sindikalnih zahtjeva.

U svim osnovnim školama bit će organizirano čuvanje manje djece koja idu u niže razrede, ali nastava se ističu u sindikatima, neće održavati.

"Bit će organizirano čuvanje djece nižih razreda osnovnih škola te djece s posebnim potrebama", kaže Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene