Mario Puškarić, predsjednik Sindikata policijskih službenika
Mario Puškarić, predsjednik Sindikata policijskih službenika Foto: Igor Kralj/Pixsell

Sindikat policijskih djelatnika u četvrtak je dobio obavijest o pokretanju disciplinskog postupka protiv predsjednika Marija Puškarića na koju trebaju dati suglasnost. Iz sindikata, umjesto suglasnosti, najavljuju podnošenje kaznene prijave USKOK-u protiv nepoznate osobe koja je "evidentno zlorabila svoj položaj i ovlast u službi" i tužbu Upravnom sudu.


Sindikat policijskih službenika objavio je nedavno tekst u kojem piše da sumnja kako su načelnik Postaje granične policije Gruda Matko Klarić i njegov pomoćnik Marko Čuvalo u policijskim odorama nezakonito prešli granicu Hrvatske i BiH izvan graničnog prijelaza.

Vezani članci Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade - 4 "Mogućnost privremenog smještaja stvari": Priča o korištenju državnih nekretnina Frke Petešića ima nastavak Kokain - Ilustracija - 2 Podignuta optužnica zbog šverca kokaina u kontejneru s bananama. Prodajom droge "zaradili" više od 2 milijuna eura

Nakon toga, sindikat je pisao i o radu unutarnje kontrole na tom slučaju, a predsjednik sindikata Mario Puškarić zbog toga je i sam pozvan na ispitivanje u unutarnju kontrolu.

O tome su iz sindikata poslali otvoreno pismo ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću u kojem optužuju šefa unutarnje kontrole MUP-a Željka Kralja za pritisak izvršen tijekom ispitivanja Puškarića. Puškarić navodi da su u sindikatu zgroženi zbog tijeka ispitivanja kakav se ne pamti "ni u doba komunizma".

Pokretanje disciplinskog postupka?

U četvrtak je na adresu sindikata stigla obavijest o pokretanju disciplinskog postupka protiv Puškarića na koju bi trebali dati suglasnost. Disciplinski postupak bi se, kako piše u obavijesti, trebao pokrenuti zbog teže povrede službene dužnosti.

Iz Sindikata policijskih službenika reagirali su na društvenim mrežama, navode da suglasnot za pokretanje disciplinskog postupka neće dati i najavljuju kaznenu prijavu USKOK-u i tužbu Upravnom sudu.

"Koja je ovo poruka djelatnicima MUP-a, a osobito javnosti, ako se sustav ovakvo odnosi prema sindikatu u čiji rad ne smije zadirati i što će se onda dogoditi pojedincu kada nešto slično prijavi?!", navode na Facebooku iz sindikata.

"Jel' ovakvo Hrvatska država štiti svoje 'zviždače' i jesu li mnogi dali svoj život u Domovinskom ratu za ovo stanje društva u kojem vlada korupcija, nepotizam i nepoštivanje propisa od onih koji bi trebali biti uzor građanima i niže podređenim policijskim službenicima!", dodaju uz pitanje - zna li ministar Božinović što radi osoba koja je izravno njemu odgovorna, misleći na voditelja unutarnje kontrole MUP-a Kralja.

"Hrabri vojnik sustava, gospodin Kralj, kojem je očito zadaća zaštita rukovoditelja koji se nađu s 'prstom u pekmezu' i 'peglanje' odgovornosti načelnika policijskih uprava, kada ne odrade ono što su dužni po zakonu, ovo 'kukavičje jaje' (obavijest o pokretanju disciplinskog postupka op.a.) daje na potpis načelnici Policijske akademije koja s ovim nema apsolutno nikakve veze i to pokazuje zapravo jad i bijedu ovog sustava", navode u sindikatu te dodaju kako će podnijeti USKOK-u kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe koja je "evidentno zlorabila svoj položaj i ovlast u službi".

S obzirom na to da je za pokretanje disciplinskog postupka prema Kolektivnom ugovoru potrebna suglasnost sindikata, Puškarić poručuje kako je - neće dobiti te da se vide na Upravnom sudu u Zagrebu. Najavljuje i tužbu sindikata za naknadu štete "jer pojedinci najbolje shvate kada ih se imenom i prezimenom udari po džepu".

Objavio tekst o nezakonitom prelasku granice s BiH

Ranije je sindikat objavio tekst u kojem piše da sumnja kako su načelnik Postaje granične policije Gruda Matko Klarić i njegov pomoćnik Marko Čuvalo u policijskim odorama nezakonito prešli granicu Hrvatske i BiH izvan graničnog prijelaza.

Ovaj prelazak se dogodio 18. svibnja prošle godine u prijepodnevnim satima, napisali su iz sindikata i dodali da je dvojicu u nezakonitom prelasku granice snimila mobilna kamera za nadzor državne granice te kako imaju informacije iz više izvora da je snimka Klarićeva prelaska granice izbrisana i više ne postoji u evidenciji MUP-a.

"Od strane unutarnje kontrole nije bilo moguće utvrditi sadržaj koji je načelnik Matko Klarić nosio u kartonskoj kutiji, a prema njegovoj se izjavi u njoj nalazila 'plastična ambalaža od toplih napitaka konzumiranih tijekom sastanka s policijskim službenicima iz Trebinja (BiH)'", pišu u sindikatu i navode da su zbog rada unutarnje kontrole na tom slučaju uputili dopis šefu te službe Željku Kralju i glavnom ravnatelju policije Nikoli Milini.

Nakon tog dopisa Kralju i Milini predsjednik sindikata Mario Puškarić pozvan je u petak na ispitivanje u prostorije Službe za unutarnju kontrolu MUP-a.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju