Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Župani traže smjenu

Direktor odlagališta sam sebi isplaćuje milijunski bonus, a koncentracija arsena raste

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je u javnost dospjela informacija da je Mladen Jozinović, direktor tvrtke Piškornica sanacijsko odlagalište, koja se bavi zbrinjavanjem otpada, sam sebi isplatio milijun kuna kao nagradu za poslovanje, tri župana zatražila su Jozinovićevu smjenu, a građanski aktivisti upozoravaju na povećanje koncentracije arsena u blizini odlagališta.

Iz koprivničkog Živog zida, čiji je član Dejan Kutičić iznio podatak o Jozinovićevom samonagrađivanju na zadnjoj sjednici Skupštine Koprivničko-križevačke županije, priopćili su da je isplata milijun kuna negativno odjeknula pa sada župani Međimurske, Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije, koji su predstavnici osnivača u tvrtki Piškornica d.o.o., traže Jozinovićevu smjenu. Istodobno, upozorava Živi zid, koprivničko-križevački župan Darko Koren, također predstavnik osnivača, još se nije izjasnio o toj aferi.

Tvrtka lani ostvarila dobit od 10,2 milijuna kuna

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna bivši šef piškornice Direktor koji je sam sebi isplatio milijunski bonus prijavljen zbog muljaža u poslovanju i lažne diplome Slika nije dostupna vlasnik blizak s predsjednicom Bivši direktor Piškornice koji si je isplatio milijunski bonus ima novi posao: "Nema razloga da ne surađujemo"

Osnivači tvrtke Piškornica d.o.o. su Koprivničko-križevačka, Varaždinska, Međimurska i Krapinsko zagorska županija, a 10-postotni udjel ima i općina Koprivnički Ivanec, na čijem je području adresa tvrtke.

Piškornica d.o.o. osnovana je kako bi realizirala projekt Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica. Budući da je ostvarivala beznačajne prihode, osnovana je njena tvrtka kćer Piškornica sanacijsko odlagalište, koja se bavi zbrinjavanjem otpada na prostoru pored kojega bi trebao niknuti Regionalni centar, a udaljena je svega sedam kilometara zračne linije od središta Koprivnice.

Piškornica sanacijsko odlagalište lani je ostvarila dobit od 10,2 milijuna kuna, pa je na osnovu tog rezultata Jozinoviću isplaćen bonus u iznosu od milijun kuna. Kako tvrtka kćer nema Nadzorni odbor, ispada da je Jozinović sam sebi odobrio nagradu za izvrsno poslovanje.

Jozinović se o tome dosad nije htio izjasniti, već se priopćenjem oglasila tvrtka Piškornica sanacijsko odlagalište, koja ističe da primanja njezina direktora izravno ovise o poslovnim rezultatima tvrtke.

Piškornica sanacijsko odlagalište ostvarila je tijekom 2016. ukupni godišnji prihod od 22.465.442 kuna, te je poslovnu godinu završila s 10.209.247 kuna dobiti. Odlukom Skupštine, sukladno Ugovoru o djelu, direktoru je isplaćena jednokratna nagrada za uspješno izvršenje ugovornih obveza u iznosu od milijuna kuna, kaže se u priopćenju.

Pravna osnova za isplatu nagrade je Odluka o isplati nagrade za pozitivan financijski rezultat za 2016., koju su 31. prosinca 2016. donijele Skupština i Uprava društva Piškornica sanacijsko odlagalište. Temelj za isplatu je ostvarenje pozitivnog financijskog rezultata, odnosno dobiti Društva, u visini iznad 10 milijuna kuna, stoji u priopćenju.

U podzemnim vodama kraj odlagališta izmjerene veće koncentracije arsena

U koprivničkoj javnosti je vijest o isplati bonusa dočekana s negodovanjem, pogotovo jer se tamošnje nevladine udruge već duže vrijeme bore s Jozinovićevom politikom odlaganja otpada, koji iz nekoliko županija dolazi na prostor Koprivničkog Ivanca.

Građanska inicijativa "Koprivnica kakvu zaslužujemo" još od 2015. upozorava na neprimjereno gomilanje smeća, a njezin član Siniša Bosanac kaže da isplaćeni bonus čak nije najgora stvar.

"Najgore je to što su ove godine u podzemnim vodama nadomak odlagališta izmjerene tisuću puta veće koncentracije arsena, nego što je to bio slučaj prilikom mjerenja 2014. godine, kada Jozinović još nije stupio na prostor Piškornice", tvrdi Bosanac.

Građanska inicijativa smatra da bi odgovornost za aferu osim Jozinovića trebali snositi članovi Skupštine i Nadzornog odbora Piškornice d.o.o.. Najveću pak odgovornost snosi župan Koren, koji je Jozinovićev politički mentor, ističe Bosanac i poručuje da Jozinović mora podnijeti ostavku. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene