Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez GONG-a

DIP: Za promatranje referenduma zatražiti dozvole do petka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Političke stranke i nevladine udruge koje namjeravaju pratiti provedbu državnog referenduma o ustavnoj definiciji braka dužne su najkasnije do petka, 22. studenoga zatražiti dozvole za promatranje, upućuje Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Uz zahtjev za dozvolom, stranke i udruge moraju dostaviti popis svojih promatrača kojima su ili će izdati potvrdu o statusu promatrača te presliku rješenja o upisu u registar stranaka odnosno udruga.

Provedbu referenduma, koji će se održati u nedjelju, 1. prosinca, mogu promatrati promatrači političkih stranaka, nevladinih udruga te strani, odnosno promatrači međunarodnih organizacija koje djeluju u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Damir Kontrec Izborni dan Potpredsjednik DIP-a o izlaznosti i nepravilnostima na biralištima: "Bila su i dva incidenta kršenja javnog reda i mira..." Održavanje parlamentarnih izbora na biračkom mjestu u Osijeku - 3 Velik odaziv DIP objavio gdje je najveća izlaznost, na dva biračka mjesta stigla i policija

>> U ime obitelji ne žele GONG za promatrače; GONG: Nećemo ga ni promatrati!

Povjerenstvo do danas nije zaprimilo ni jedan službeni zahtjev za izdavanje dozvole za promatranje, rekla je potpredsjednica DIP-a Zdravka Čufar Šarić.

Udruga GONG, koja se proteklih godina profilirala upravo na praćenju izbora, izuzela se od promataranja referenduma, jer je zauzela jasan stav protiv ustavne definicije braka kao životne zajednice muškarca i žene.

Državni referendum održat će se u nedjelju, 1. prosinca i birači će na njemu odgovoriti na pitanje "Jeste li za to da se u Ustav unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?"

Za i protiv

Podsjetimo, raspisivanje referenduma o definiciji braka zatražila je građanska inicijativa 'U ime obitelji', koja je u tu svrhu prikupila više od 680.000 valjanih potpisa. Na referendumu bi građanima trebalo biti postavljeno pitanje sljedećeg sadržaja: Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?

Obrazlažući svoj zahtjev za referendumom, inicijativa 'U ime obitelji' navodi da 'u ovom trenutku Ustav RH ne sadrži definiciju braka te se može (pogrešno) interpretirati da se brakom smatraju i alternativne, neautentične zajednice'. Definicijom braka kao životne zajednice žene i muškarca žele 'spriječiti izjednačavanje istospolnih partnerstva i braka, posvajanje djece od strane istospolnih parova te nametanje izjednačavanja istospolnih partnerstva i braka kao društveno općeprihavaćene norme'.

Podršku inicijativi dali su Katolička crkva, HDZ i druge konzervativne političke stranke.

Protivnici ustavne definicije braka iznose više razloga kontra referenduma i uvrštavanja spomenute definicije u temeljni pravni akt RH. Jedan od češćih argumenata koji navode je da je samo referendumsko pitanje zapravo protuustavno te da otvara put diskriminaciji izvanbračnih i istospolnih zajednica.

Spominju i Obiteljski zakon, u kojemu definicija braka kao zajednice žene i muškarca već postoji, a dio protivnika navodi i 47 milijuna kuna, koliko je predviđeno da će provedba referenduma koštati porezne obveznike, kao bespotreban trošak.

Među protivnicima su predsjednik Republike, stranke vladajuće koalicije te pučka pravobraniteljica i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. (B.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene