Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Državno izborno povjerenstvo (DIP) ocijenilo je da prijave protiv lista HDZ-a i SDP-a zbog kršenja izborne šutnje slanjem SMS-ova svojim članovima nisu od 'tolikog značaja', ali će konačnu odluku o tome donijeti nakon objavljivanja konačnih izbornih rezultata, što se očekuje do 21. travnja.


Potpredsjednica DIP-a Zdravka Čufar Šarić rekla je da će prijave protiv HDZ-a i SDP-a razmotriti nakon isteka rokova za prigovore na rezultate izbora i objave konačnih rezultata, kada će odlučiti hoće li te stranke samo upozoriti ili će ih prekršajno prijaviti Državnom odvjetništvu.

"Onda ćemo sjesti, u miru razmotriti sve prigovore i vidjeti treba li poduzeti strože mjere ili ćemo ih samo upozoriti priopćenjem", kazala je Čufar Šarić.

Prijave protiv HDZ-a i SDP-a samo su dvije od ukupno 30-ak prijava koje su građani prijavili DIP-u ili GONG-u zbog kršenja izborne šutnje, odnosno sugeriranja pojednih kandidata putem SMS-a.

>> GONG: Razočaravajuća pasivnost stranaka i neinformiranih građana

No, ti prigovori nisu potkrepljeni materijalnim dokazima pa je teško sa sigurnošću dokazati da je konkretno neka stranka ili osoba kršila izbornu šutnju. U većini slučajeva teško je utvrditi počinitelja jer SMS kojim se sugerira pojedinog kandidata može poslati bilo tko, čak i konkurentska stranka, kaže Čufar Šarić.

Utvrdi li prekršaj, DIP može podnijeti prekršajnu prijavu Državnom odvjetništvu koje zatim ocjenjuje ima li elemenata za pokretanje postupka pred Prekršajnim sudom.

Pravnim osobama za koje se utvrdi da su prekršili izbornu šutnju prema Zakonu o izboru članova u Europski parlament može se izreći kazna od 100.000 do 500.000 kuna. Kandidatima koji povrede izbornu šutnju prijeti kazna od 10.000 do 30.000 kuna, a fizičkim osobama 3.000 kuna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci Predsjednik Vlade Plenković uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a dao je izjavu za medije - 2 HDZ o Milanoviću: "Iskompleksirani klaun, koji se 80-ih učlanio u Partiju u Titovoj gardi u Beogradu, prevarantski se dodvorava krajnjoj desnici!" Andrej Plenković Plenković: ''Vjerujemo da će se dio naših postignuća reflektirati na nedjeljnim izborima''