Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izrazili žaljenje

GONG: Razočaravajuća pasivnost stranaka i neinformiranih građana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S obzirom na slab odaziv birača te velik postotak nevažećih listića i propalih važećih glasova, GONG je izrazio žaljenje zbog, kako navodi, propuštene prilike da građani, umjesto statista, postanu subjekti političkog odlučivanja o Hrvatskoj kao članici Europske unije.

GONG smatra da su za odaziv tek 20,84 posto birača prvenstveno odgovorne političke elite koje su proces pristupanja EU svih ovih godina otuđile od građana.

"Uz kumulativni efekt neinformiranosti o institucijama i procesima EU, političke stranke pasivno su pristupile kampanji koja je prekratko trajala, a elektroničkim medijima nije bilo omogućeno da organiziraju sučeljavanja relevantnih kandidata", ocijenio je u priopćenju GONG te pozvao vlasti da proaktivno informiraju o aktivnostima na europskoj razini te da promijene zakonski okvir kako bi omogućili medijima smislenije izvještavanje o kandidatima.

>> Josipović o 'stranci praznih listića': To je vrlo jasna poruka za politiku

"Iako se zbog uvođenja preferencijskog glasanja moglo očekivati da će broj nevažećih listića biti veći od dva posto, konačan rezultat koji pokazuje više od pet posto nevažećih listića posljedica je neadekvatno educiranih birača o novom načinu glasanja", navodi GONG.

Pročitajte i ovo Gong objavio kartu na kojoj možete provjeriti kojoj izbornoj jedinici pripadate Frankenštajnska podjela Ne znate kojoj izbornoj jedinici pripadate? Napravljena interaktivna karta koja vam u tome može pomoći Karta izbornih jedinica u Zagrebu Jedini podijeljeni grad Živite u Zagrebu i ne znate kojoj izbornoj jedinici pripadate? Napravljena interaktivna karta koja vam u tome može pomoći

No, kako bi se jasno utvrdilo koliko je nevažećih listića uzrokovano neznanjem, a koliko prosvjednim glasanjem, GONG poziva Državno izborno povjerenstvo (DIP) da analizira nevažeće listiće te preporuči konkretne mjere za sprečavanje takve situacije na idućim izborima.

>> Konačni rezultati EU izbora!

Nadalje, navodi kako činjenica da je svoj glas pojedinim kandidatima dalo 68,46 posto birača pokazuje značajan interes građana za preferencijsko glasanje te bi zbog povećanja participativnosti trebalo nastaviti u izborni model uvoditi mogućnosti direktnijeg utjecaja građana.

S obzirom na 29,3 posto tzv. propalih važećih glasova građana koji su podržali liste koje nisu ostvarile mandate u Europskom parlamentu, u odnosu na također visokih 25,2 posto na prošlim parlamentarnim izborima, GONG smatra da je riječ o strukturalnom problemu koji treba ozbiljno razmotriti u izbornoj reformi. Prvi korak u tom smjeru bila bi revizija registra političkih stranaka kako bi se utvrdio udio fiktivnih stranaka", navodi GONG u priopćenju.

>> 'Razočarani apstinenti ne žele glasovati za političare koji će u EP ubirati 'masne plaće''

GONG je upozorio kako je zaprimio značajan broj dojava građana koji nisu bili u biračkom popisu jer su nakon 3. travnja 2013. zatražili izradu novih osobnih iskaznica, iako su mogli u matičnim uredima izvaditi potvrdu koja bi im omogućila glasanje. Uoči lokalnih izbora GONG poziva ministarstva unutarnjih poslova i uprave da se bolje koordiniraju kako bi se olakšalo ostvarivanje biračkog prava u ovakvim situacijama.

Što se tiče dojava da su članovi biračkih odbora, prvenstveno iz HDZ-a, evidentirali birače koji su se odazvali glasanju, radi se o nezakonitom utjecaju na slobodu izjašnjavanja birača i atmosferu na biralištu. Kako bi se takve aktivnosti u budućnosti spriječile, GONG poziva DIP da nedvosmisleno upozori članove biračkih odbora da je njihova primarna odgovornost briga za zakonitu provedbu izbora, te da na biralištima nema mjesta stranačkom aktivizmu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene