Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imat će oko 400 postaja

DHMZ ima najmoderniju opremu za mjerenje u Europi: "Više kvalitetnih podataka za sustav upozorenja na opasne vremenske i hidrološke prilike"

Aktualno Galerija Branka Ivančan-Picek, glavna ravnateljica DHMZ-a Branka Ivančan-Picek, glavna ravnateljica DHMZ-a Foto: DNEVNIK.hr Ivan Čaćić, meterolog Dnevnika Nove TV Ivan Čaćić, meterolog Dnevnika Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Najmodernije meteorološko mjerenje u Europi - 1 Najmodernije meteorološko mjerenje u Europi - 1 Foto: DNEVNIK.hr Najmodernije meteorološko mjerenje u Europi - 2 Najmodernije meteorološko mjerenje u Europi - 2 Foto: DNEVNIK.hr +2 Najmodernije meteorološko mjerenje u Europi - 3 Galerija 1/7 >>
Brža i preciznija vremenska prognoza, ranije javljanje opasnosti i upozorenja. Hrvatska je modernizirala svoju meteorološku mrežu i trenutačno ima najmodernije mjerenje u Europi.

Razorne oluje, onečišćen zrak ili morski uvjeti... Na sve to meteorolozi sada mogu preciznije i brže upozoriti. Dovršetkom projekta METMONIC, meteorološko mjerenje u Hrvatskoj sada je najmodernije u Europi.

"Više kvalitetnih podataka za sustav upozorenja na opasne vremenske i hidrološke prilike", rekla je Branka Ivančan-Picek, glavna ravnateljica DHMZ-a.

Pročitajte i ovo Hrvoje Bujanović Hrvoje Bujanović Tko je čovjek koji privremeno dolazi na mjesto bivšeg ministra Filipovića?

Imat ćemo i preciznije prognoze jer će se mjerenja obavljati na više od 400 lokacija diljem Hrvatske. U radarskim centrima, na visinskim postajama, ali i onim prizemnim.

Više od 390 prizemnih postaja do kraja sljedeće godine trebalo bi biti potpuno aktivno i funkcionalno, donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sara Tomašković.

"Svaka ta točka mreže, ključna točka mreže, reprezentativna točka mreže je pokrivena. Ne može se donositi odluke ako nema podataka, ako nema mjerenja", objasnio je meteorolog Ivan Čačić.

Postavljeno je i pet plutača u more koje će omogućiti sigurniji pomorski promet.

"Možete imati podatke o visini valova na toj lokaciji, o vidljivosti, o temperaturi, relativnoj vlažnosti zraka tlaku zraka i na osnovi njih ćete moći nekome reći da se od tamo skloni da tamo ne ide", istaknuo je Stjepan Ivatek-Šahdan, voditelj projekta.

Ranije će se znati i u kojem smjeru ide određena oluja, ali i njezina jačina.

Pročitajte i ovo Ilustracija nesretan slučaj Pronađeno tijelo u šumi: Policija otkrila što se dogodilo

"Ona naša razina meteoalarma će se nekada i sat i dva ranije povećati na visoku na crvenu onda kada naši prognostičari primijete prema našim radarskim odrazima da nam dolazi nekakva oluja", napomenuo je meteorolog Darijo Brzoja.

Svi prikupljeni podaci dugoročno će koristiti i u praćenju klimatskih promjena u Hrvatskoj.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene