Održan je plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Sve je proteklo mirno, a okupilo se nekoliko stotina ljudi.


Studenti su na održanom plenumu zatražili ostavku dekana Vlatka Previšića i to do 3. listopada ove godine. Ukoliko dekan ne podnese ostavku, studenti su najavili blokadu fakulteta. Na plenumu je usvojen i prijedlog o smjeni rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa. Odlučeno je i da će studenti opstruirati sjednicu Vijeća koja se treba održati u četvrtak u 11 sati.

Plenum je trajao nešto više od sat vremena

Vezani članci Slika nije dostupna Plenum Filozofskog fakulteta protiv zajedničkih studija s Katoličkim bogoslovnim fakultetom Slika nije dostupna Plenum Filozofskog fakulteta: Vlada manipulira studentima

20:38 - Okupljeni viču: 'Boras je sramota!'

20:35 - Na plenum su došli sindikalci Željko Stipić i Mijat Stanić. Viđena je i bivša SDP-ovka Aleksandra Kolarić, ali i Sabina Glasovac, Neven Budak i Ranko Ostojić.
Organizatori pozivaju na mir i upozoravaju okupljene da ne nasjedaju na provokacije.

20:00 - Počeo je plenum na Filozofskom fakultetu. Organizatori plenuma su upozorili okupljene da ne budu nasilni te ukoliko dođe policija da sjednu i puste da ih odnesu. Okupilo se nekoliko stotina ljudi.

19:00 - Ispred Filozofskog fakulteta o najnovijem razvoju događaja izvještava reporterka Nove TV, Martina Bolšec Oblak.

'Iz fakulteta se može samo izaći van i to na stražnji ulaz. Navodno je i dio profesora koji će podržati plenum još unutra jer su znali da će se isti održati. Okupilo se oko 40-ak ljudi. Organizatori pozivaju građane da dođu. Studenti kažu kako je ovo prvi put u povijesti da će se plenum održati izvan fakulteta, a ne unutra. Dekan Previšić je rekao kako je dobio prijetnje smrću pa je u cijelu priču upletena i policija', rekla je Martina Bolšec Oblak.

17:00 - Dekan Filozofskog fakulteta Vlatko Previšić u srijedu je, uoči Plenuma na kojem studenti trebaju raspravljati o njegovoj odluci da se raspusti Studentski zbor, ali i o zaštitarima koje je postavio na Fakultet - zabranio njegovo održavanje u prostoru te visokoobrazovne institucije, istaknuvši da iz pravnih i sigurnosnih razloga nije moguće odobriti njegovo održavanje tamo, obzirom da je riječ o političkom skupu.

"Obzirom da je riječ o političkom skupu, na koji su pozvani ne samo studenti i nastavnici već i građani, iz pravnih i sigurnosnih razloga nije moguće odobriti njegovo održavanje u prostoru Filozofskog fakulteta, niti preuzimanje odgovornosti za posljedice. Sveučilište i fakultet nisu mjesto za ovaj oblik djelovanja. Osobno pozdravljam sve konstruktivne inicijative, ali na adekvatnom mjestu i provođene primjerenim metodama", priopćio je Previšić.

Plenum koji traži razrješenje Previšića s dužnosti dekana trebao se održati u 20 sati u prostorijama Filozofskog fakulteta pod nazivom "Jedan svijet, jedna borba", a na njemu se treba raspravljati o Previšićevoj odluci da raspusti Studentski zbor.

Senat Sveučilišta u Zagrebu poništio je izbore za Studentski zbor Filozofskoga fakulteta i studentskih predstavnika u Fakultetskome vijeću toga fakulteta te će rektor Damir Boras raspisati nove izbore.

Senat zagrebačkoga Sveučilišta odluku je donio na sjednici u utorak, a u odluci stoji kako je donesena jer postupak spomenutih izbora, održanih 25. i 26. ožujka prošle godine, "nije proveden na način propisan Zakonom o studentskome zboru, sveučilišnim Pravilnikom o izborima i statutom Filozofskoga fakulteta".

Inicijativa članova/zamjenika u Vijeću Filozofskog fakulteta smatra da je "ostavka dekana Vlatka Previšića jedino rješenje izlaska iz krize upravljanja u koju je, kako tvrde, samovoljom i opstrukcijom demokratskog odlučivanja doveo Filozofski fakultet.

Uputili su poziv rektoru Sveučilišta u Zagrebu Damiru Borasu da se pridruži Plenumu i na njemu objasni odnos prema protustatutarnim radnjama na Filozofskom fakultetu. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju