U samo dva tjedna otkako se češljaju diplome u školskom sustavu, već su pronađene tri krivotvorene.

Galerija


Sve je šokirala činjenica da je jedna od profesorica s lažnom diplomom u gimnaziji predavala punih 18 godina. Ako je netko bez kvalifikacija predavao 18 godina, pitanje je - kolika je šteta nanesena generacijama djece?

Vezani članci Ministrica Divjak (Foto: Arhiva/marko Prpic/Igor Soban/Pixsell) Otkriveni novi lažnjaci: Učitelj fizike s lažnom diplomom PMF-a i vozač Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju s lažnom svjedodžbom Diploma, ilustracija (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL) Otkrivena još jedna lažna diploma: Ovo je jako loša kopija, ali je i bez diplome bila uspješna učiteljica

Učiteljski fakutet je posjetila reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica i porazgovarala s dekanom fakulteta prof.dr.sc. Sinišom Opić.

Treba, prije svega, reći da su i u Ministarstvu znanosti i obrazovanja i na Filozofskom fakultetu ostali iznenađeni ovim brojem. Naime, pregledali su tek oko 280 diploma, što znači da je na svakih gotovo sto - do sada pronađena jedna krivotvorena.

Isto tako je nevjerojatan podatak da je jedna od profesorica njemačkog jezika, kako se neslužbeno doznaje, povratnica iz Njemačke. Profesor Opić smatra da se posljedice i šteta ne mogu vidjeti odmah. "To je dugotrajan proces i posljedice su dugotrajne i nesagledive", kazao je Opić.

Smatra da nije potrebno ulagati u edukaciju ravnatelja kako bi prepoznali krivotvorene diplome. "Ono što je potrebno, to je osigurati da sustav funkcionira. Da prilikom apliciranja na neki posao diplome budu odmah provjerene", objasnio je i dodao da je Učiteljski fakultet trenutačno u postupku provjere dvjestotinjak diploma. "Za sada nismo otkrili niti jednu krivotvorinu, odnosno laćnu diplomu", kazao je dekanom Učiteljskog fakulteta u Zagrebu prof.dr.sc. Siniša Opić.

Tu se radi o njemačkom, informatici - takvih profesora fali. Često je sada slučaj da se angažiraju i oni koji nisu završili striktno taj predmet, recimo umjesto matematičara, matematiku predaje netko s ekonomije. Prof. Opić smatra da to povećava vjerojatnost pojave lažnih diploma.

"Međutim, ne možemo govoriti o uzročno-posljedičnim vezama. Ja sam mišljenja da treba, osim 90 tisuća ovih diploma, treba provjeriti sve diplome. Ako ljudi koji rade u procesu odgoja i obrazovanja, kojima dajemo ono najvrjednije u svojem životu - a to je dijete, imaju krivotvorene diplome - to je vrlo opasno. Što je sljedeće? Naši liječnici?", pita se prof. Opić.

Treba postaviti i pitanje odgovornosti onih koji su zapošljavali takve profesore. Svaka odgovorna škola bi trebala debelo voditi računa o tome tko im dolazi u razrede među djecu.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr