Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Plitvička jezera: Obljetnica pogibije Josipa Jovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povodom obilježavanja 16. obljetnice redarstvene akcije Plitvice '91. kada je život izgubio prvi hrvatski branitelj Josip Jović, u plitvičkoj šumi održan je komemorativni skup kojemu su uz Jovićevu obitelj prisustvovala izaslanstva: predsjednika Republike, Hrvatskog sabora, Vlade, ministarstava unutarnjih poslova, obrane i branitelja, udruga iz Domovinskog rata i lokalne zajednice.

Na spomen-obilježje prvi su vijenac položili članovi obitelji Josipa Jovića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Položeni vijenci na Jovićev grob Marija Jović: Teško mi je, ali ponosna sam Slika nije dostupna Obljetnica pogibije Josipa Jovića

I danas kao i prošlih godina u plitvičkoj šumi ispred
spomen-obilježja okupili su se Jovićevi suborci i pripadnici
braniteljskih udruga da odaju počast njemu kao i svim poginulim hrvatskim braniteljima.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor rekla je kako je žrtva Josipa Jovića simbol svih poginulih i nestalih hrvatskih branitelja kao i početka agresije na RH te stradavanja hrvatskog naroda.

Domovinski rat bio je pravedan, obrambeni, osloboditeljski, a
akcije Bljesak i Oluja bile su veličanstvene, na njih smo imali pravo jer smo imali pravo osloboditi svoju zemlju i otvoriti joj vrata za budućnost, rekla je Kosor.

Zbog Josipa i zbog uspomene na njega i tolike druge poginule i u ime onih koji danas čekaju suđenje u Haagu želim poručiti, rekla je potpredsjednica, da će Vlada učiniti sve da se ta istina o Domovinskom ratu, istina o herojskoj obrani i oslobađanju na koje smo imali pravo kao suverena država, obrani.

U ime Vlade Jadranka Kosor je dodala da će se učiniti sve "da se pomogne obrani naših junaka, a na to nas obvezuje i uspomena na Josipa Jovića."

Sudionicima se, uz ministra unutarnjih poslova Ivicu Kirina,
predstavnike Ministarstva obrane, izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora Emila Tomljanovića i lokalne zajednice, na kraju komemorativne svečanosti obratio i osobni izaslanik predsjednika Republike general Zbora Josip Lucić.

"U vremenu kada je poginuo Josip Jović svi smo bili u jednoj odori, nosili su nas isti ideali i stoga se moramo podsjetiti temeljnih vrijednosti na kojima je nastala hrvatska država", rekao je Predsjednikov izaslanik Lucić.

Kako je istaknuo, za slobodu mlade hrvatske države u hrvatsku policiju javili su se sinovi seljaka i radnika iz svih dijelova domovine koji su donijeli odluku - obraniti novonastalu hrvatsku demokraciju kao pretpostavku za razvoj novog hrvatskog društva koje su generacije u prošlosti priželjkivale, ali ju nisu dočekale.

Upravo ta generacija 90/91. uspjela je ostvariti taj cilj. I danas,
iako smo ovdje u Plitvicama u različitim odorama, potpuno smo jedinstveni u razlozima zašto smo se okupili, okupili smo se zbog naše domovine i vrijednosti koje nosimo u našim srcima, rekao je Lucić.

"Josip Jović je simbol svih naših poginulih dragovoljaca,
policajaca, vojnika, a ovo mjesto na kojemu je on poginuo simbolizira sve planine i vrleti u kojima su se sa životom rastajali naši prijatelji i naši suborci", rekao je general Lucić.

Nakon polaganja vijenaca molitvu za dušu Josipa Jovića i sve poginule hrvatske branitelje vodio je vojni ordinarij biskup Juraj Jezerinac.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene