Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Još uvijek aktualni ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier sudjelovao je na sastanku Vijeća za vanjske poslove u Luxembourgu.


Odgovarajući na novinarska pitanja, osvrnuo se na odluku koju će 29. lipnja Arbitražni sud u Haagu donijeti vezano uz arbitražu sa Slovenijom.

Vezani članci Ivica Puljak Stigla presuda u korist grada: Gradonačelnik objavio dobre vijesti za Split Slika nije dostupna Stier: Erjavec neće ništa pozitivno postići maltretiranjem turista

"Hrvatska ima vrlo jasan stav. Arbitraža je kontaminirana i za nas je završena. Odlukom Sabora. Učinili smo sve potrebne radnje prema Bečkoj konvecniji da izađemo iz tog procesa. Jasno je da je potrebno imati bilateralni dijalog sa Slovenijom za koji smo spremni. Za nas 29. lipnja nije nikakav ključni datum, već je to 2015. kad je Sabor donio odluku. Naša diploimacija je artikulirala sve argumente, u ovom periodu ne očekujemo da države članice EU kažu je li Hrvatska i Slovenija u pravu, već je to bilateralan stav", kazao je Stier.

Na pitanje koji će biti prvi hrvatski koraci ako Slovenija krene primjenjivati tu odluku, Stier odgovara kako će sve službe raditi zadaće koje su u njihovoj nadležnosti.

"Mi imamo važeći bilateralni sporazum koji je ratificiran sredinom 90-ih i u Hrvbatskoj i Sloveniji, a to je Sops. On je artikuliran tako da se izbjegnu bilo kakve neugdnosti za naše i slovenske građane. Moramo i dalje bilaterlano raditi", kazao je Stier.

Erjavec ne može zamisliti da Hrvatska ne prihvati odluku arbitraže

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u ponedjeljak da "teško može zamisliti" situaciju u kojoj Hrvatska ne bi priznala najavljenu odluku međunarodnih arbitara o rješenju graničnog spora Slovenije i Hrvatske.

"Teško bih mogao zamisliti da država koja je članica EU-a i NATO-a, pa konačno i UN-a, djeluje u suprotnosti s preuzetim obvezama", kazao je Erjavec za Slovensku tiskovnu agenciju STA, komentirajući najave da će arbitražni sud za deset dana objaviti svoju odluku, te hrvatsko ustrajanje da je arbitražni postupak ništavan i da treba razgovarati bilateralno kako riješiti problem.

Erjavec tvrdi kako i u Bruxellesu naglašavaju da međunarodne ugovore potrebno poštovati, uz ocjenu da je EU bila "pokrovitelj" bilateralnog arbitražnog sporazuma dviju država, te da je na osnovi potpisivanja tog sporazuma Hrvatska četiri godine kasnije i ušla u Europsku uniju.

Slovenija će odluku arbitara poštovati, a to bi morala i Hrvatska, kazao je Erjavec, dodavši da rezultate međnarodnih sudišta treba poštovati, posebice kad se radi o arbitražnim tijelima.

Erjavec je kazao da je Slovenija prihvatila nepovoljne presude Europskog suda za ljudska prava koje joj nisu odgovarale, a odnosile su se na problem stare devizne štednje državljana Hrvatske i BiH u Ljubljanskoj banci, kao i presudu kojom joj je naloženo vraćanje prava "izbrisanih neslovenaca", 40-ak tisuća ljudi koji s nakon raspada bivše SFRJ i osamostaljenja ostali bez domicila u Sloveniji, a time i bez socijalnih i radnih prava, pa da bi tako trebala postupiti i Hrvatska.

"Odluka arbitara bit će poštena i pravična, bit će u skladu s arbitražnim sporazumom, zato očekujem da će i Hrvatska shvatiti da joj ne preostaje ništa drugo nego da odluku arbitraže prihvati", kazao je slovenski šef diplomacije. (D.I./Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju