Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ODLUKA NEMA PRAVNOG UČINKA

Reakcije na odluku Arbitražnog suda: "Politički pritisak je oblik pasivne agresije na Hrvatsku"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prve reakcije na odluku Arbitražnog suda o razgraničenju Hrvatske i Slovenije uslijedile su odmah po završetku objave suda.

Kratkim priopćenjem oglasila se Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. "Odluka Arbitražnog suda od 29. lipnja 2017. nema nikakvog pravnog učinka temeljem jednoglasnog zaključka Hrvatskog sabora od 29. srpnja 2015. i ona Hrvatsku ni na koji način ne obvezuje", poručili su kratko iz HAZU-a.

Stier: Vjerujem da neće doći do incidenata

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PARLAMENT USVAJA ZAKONSKI PAKET Erjavec bi Savudrijsku valu podijelio bovama, Cerar ga odbio Slika nije dostupna ŠOKIRAO GA PLENKOVIĆ Božo Petrov u Dnevniku Nove TV: "Moram se malo nasmijati jer su mi neke stvari čudne"

Davor Ivo Stier, donedavni ministar vanjskih poslova, izrazio je identičan stav. "Za nas je ključan trenutak bio 2015. godine, kada je Hrvatski sabor naložio Vladi da se, u skladu s Bečkom konvencijom, Hrvatska povuče iz arbitraže jer je ona bila kontaminirana. Slovenija je sporazum prekršila i kontaminirala na način da se nije moglo nastaviti s tim procesom. Za nas nije ključan trenutak ovaj danas, već onaj iz 2015. kad je Sabor donio odluku. I ona je obvezujuća", rekao je Stier.

Bivši ministar vanjskih poslova ne očekuje incidente nakon ove objave. "Vjerujem da neće doći do incidenata, zbog toga i imamo SOPS (Sporazum o malograničnom prometu i suradnji) da se izbjegnu incidenti. Mi smo otvoreni za dijalog jer se jedino tako mogu riješiti problemi", rekao je Stier.

Iako bi prema odluci Arbitražnog suda troškove procesa podjednako trebale platiti Hrvatska i Slovenija, Stier kaže da se Hrvatska iz tog postupka povukla i da ne sudjeluje u njemu.

"Politički pritisak je oblik pasivne agresije na Hrvatsku"

Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, u komentaru odluke je rekao da je "svaki oblik političkog pritiska na Republiku Hrvatsku, bez obzira od koga dolazio, oblik pasivne agresije na Hrvatsku i njen teritorij".

"Gospođa Merkel, kao članica europskih pučana, je u zajedničkoj obitelji s HDZ-om i postavlja se pitanje kako nisu uspjeli unutar svoje obitelji odlobirati da se poštuje pravo Republike Hrvatske da napusti jedan strašno kompromitiran proces poput arbitraže", rekao je Bernardić.

"Odluka nije nevažna jer utječe na odnose Hrvatske i Slovenije"

Vesna Pusić, bivša ministrica vanjskih poslova iz vremena Vlade Zorana Milanovića, rekla je da ne misli da je odluka Arbitražnog suda nevažna.

"To je, naravno, potpuno nevažno u odnosu na meritum, dakle na određivanje granice, ali na odnose između Hrvatske i Slovenije nije nevažno jer će utjecati na te odnose i stavlja pred nas ozbiljne zadaće", rekla je Pusić.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene