Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Susret u Ljubljani

Stier i Erjavec: Suradnja dobra, no gledišta o graničnom pitanju vrlo udaljena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neka otvorena pitanja između Hrvatske i Slovenije, među njima i granično pitanje, ostaju do daljnjega otvorena zbog različitog pogleda dviju strana, ali se dobra suradnja i komunikacija dviju država nastavljaju, kao i međusobna komunikacija oko migrantske problematike, a osobito jača gospodarska suradnja i investicije, pokazali su razgovori ministra vanjskih i europskih poslova Davora Ive Stiera s njegovim slovenskim kolegom Karlom Erjavcem u petak u Ljubljani.

"Slovenija je naš treći trgovinski partner, imamo dobru suradnju oko strateških izazova", kazao je Davor Ivo Stier nakon razgovora sa slovenskim šefom diplomacije te dodao da je bitno da dvije zemlje u svojim odnosima idu naprijed, pri čemu im ne trebaju smetati bilateralna otvorena pitanja što, po njegovim riječima, "pitanje granice nesumnjivo jest", jer takva bilateralna pitanja imaju i druge zemlje u Europskoj uniji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zbog prijetnji sigurnosti Slovenija ponovo produžila kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom Slika nije dostupna Susret dvoje ministara Pusić uskoro s Erjavcem: 'Hoće li Slovenija ispoštovati memorandum iz Mokrica?'

Kao pozitivnu činjenicu iz razgovora on je istaknuo da je dogovoren rad nekih povjerenstava, kao što je povjerenstvo za malogranični promet i suradnju, sastat će se i povjerenstvo za vojna grobišta, a razgovaralo se i o jačanju trilateralnih veza s Austrijom na razini ministara vanjskih poslova.

Isto tako, oba su se ministra složila u ocjeni da prema Turskoj zbog potencijalne nove izbjegličke krize EU treba imati konstruktivan odnos te da Hrvatska i Slovenija mogu ekspertnim znanjem pomoći državama Balkana na putu prema EU-u, ali i u korištenju predpristupnih fondova, te također jačati suradnju na području sprječavanja ilegalnih migracija.

Stier i Erjavec potvrdili su da su stajališta dviju država oko načina rješavanja graničnog prijepora i dalje vrlo udaljena i da ih na ministarskoj razini ni danas nisu uspjeli riješiti.

Prema Stierovom rezolutnom i više puta ponovljenom stajalištu arbitražni sporazum nesumnjivo je stvar prošlosti na koju se ne treba vraćati, nego što prije pristupiti bilateralnim razgovorima.

Da i Slovenija "više ne računa na arbitražu", kazao je ministar Stier, pokazuje i to što je žičanu ogradu postavila ne nekim mjestima koja su u hrvatskom katastru, čak i po slovenskim geodetskim kartama i podacima, što je predočio i Erjavcu.

Arbitražni sporazum kojemu se ne vrijedi vraćati takve je jednostrane postupke tijekom arbitraže strogo zabranjivao, podsjetio je Stier.

U vezi prepreka koje je Slovenija nedavno postavila uz rijeku Čabranku, ministar je rekao da su postavljeni na hrvatskom teritoriju i da treba razumjeti da Hrvatska to ne može tolerirati.

Slovenija na prosvjednu notu koja joj je upućena nije odgovorila, danas je o tome bilo riječi i u razgovoru s Erjavcem, no stajališta su različita pa to nije riješeno niti na ministarskoj razini, ali će se svakako riješiti, ustvrdio je Stier nakon susreta i jednosatnog razgovora sa slovenskim ministrom.

"Danas smo u Ljubljanu došli o tome razgovarati na ministarskoj razini i to sada više nije na razini moga ministarstva, ali rješenja će biti", kazao je Stier.

Slovenska strana iznijela je stajalište da je arbitraža od koje je Hrvatska odustala i dalje važeći "međunarodni sporazum" kojega bi se Hrvatska trebala držati.

Neriješeno granično pitanje možda otežava još bolje odnose i suradnju, a otežava i korištenje nekih europskih sredstava za infrastrukturu iz europskih fondova, kazao je Erjavec.

Hrvatski ministar kazao je, međutim, da unatoč otvorenim pitanjima sa suradnjom i komunikacijom treba ići dalje i napredovati kako ta sredstva ne bi bila izgubljena.

Stier je rekao da mu je slovenski kolega obećao kako će prvi sljedeći i već dogovoreni sastanak povjerenstva za malogranični promet i suradnju biti usmjeren na rješenje za stanovnike uz Čabranku, koji su, postavljanjem žičanih prepreka za koje Slovenija tvrdi da su privremene i postavljene zbog izbjeglica, ostali bez dva malogranična prijelaza kojima su se služili i sada ne mogu na drugu stranu rijeke do svoje zemlje.

Hrvatski šef diplomacije razgovarao je i sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom. Tijekom poslijepodneva je na ljubljanskom Filozofskom fakultetu održao predavanje studentima pod naslovom "Hrvatski izazovi i perspektive", a kasno popodne sastat će se i s članovima hrvatske zajednice u Sloveniji. (Hina) 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene