458382
458382
458382
458382
458382

Veleposlanstvo SAD-a opovrgnulo navode o uplitanju CIA-e u arbitražu: Nismo Hrvatskoj predali snimke

  • , 25.11.2016., 17:56
  • Autor:
  • komentara

Američko veposlanstvo u Ljubljani u petak je opovrgnulo navode da su Sjedinjene Države predale Hrvatskoj snimku razgovora između slovenske povjerenice za arbitražu i suca zbog čega je službeni Zagreb proces proglasio kontaminiranom i odustao od arbitraže.

 
 
 
 
CIA (Foto: AFP)
CIA (Foto: AFP)

U četvrtak uoči radnog posjeta hrvatskog ministra vanjskih i europskih poslova Davora Ive Stiera Ljubljani u slovenskim je medijima plasirana priča da su za odustajanje Hrvatske od arbitražnog postupka krivi Amerikanci jer su navodno snimili nedopuštenu komunikaciju nekadašnje slovenske povjerenice za arbitražu Simone Drenik i bivšeg slovenskog arbitra u graničnoj arbitražu Jerneja Sekoleca.

Na brojne upite slovenskih novinara američko veleposlanstvo priopćenjem je odbacilo svaku upletenost u snimku.

"Opovrgavamo navode da je SAD Hrvatskoj predao snimke u vezi s graničnom arbitražom. Jasno smo i Sloveniji i Hrvatskoj poručili da se u njihovu sporu ne opredjeljujemo. Rješavanje bilateralnih sporova među državama članicama EU-a i NATO saveza je nadležnost obiju vlada i uvjereni smo da će one naći rješenje", objavilo je američko veleposlanstvo a prenijela Slovenska televizija.

Javna televizija i neki drugi mediji s nacionalnom frekvencijom objavili su kasno u četvrtak da je slovenski ustavni sudac Mitja Deisinger navodno čuo da je snimku razgovora Sekoleca i Drenik Hrvatskoj dala jedna američka državna sigurnosna agencija kako bi napakostila Sloveniji zbog njezina približavanja Rusiji.

Mediji su se pozivali na navodnu Deisingerovu izjavu za stranački oporbeni tjednik "Demokracija" u kojoj je rekao da mu je to priznao hrvatski ustavni sudac Mato Arlović na seminaru ustavnih sudaca iz EU-a na Bledu. Pitanja o navodnoj predaji snimaka koje su vodile kompromitaciji arbitraže postavljali su slovenski novinari i ministru Davoru Ivi Stieru, ali ih on nije želio komentirati, kazavši da su te priče najprije bile lansirane u Srbiji.

Ustavni sudac Mitja Deisinger bio je unatrag deset do 15 godina blizak Slovenskoj pučkoj stranci (SLS) čiji se tadašnji čelnik Marijan Podobnik zauzimao za reviziju granice u Istri. Deisinger je tada objavio i nekoliko priloga s područja međunarodnog prava u publikaciji "The Slovenian-Croatian border in Istria" koju je stranka tada utjecajnih "pučana" dijelila stranim diplomatima u Ljubljani. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se