Davor Derenčinović
Davor Derenčinović Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL/Pixsell

Profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu Davor Derenčinović izabran je za novog suca Europskog suda za ljudska prava iz hrvatske kvote, stoji na stranicama Parlamentarne skupštine Vijeća Europe.


Derenčinovića je u u utorak u prvom krugu glasanja potvrdila Parlamentarna skupština Vijeća Europe (PACE) sa 133 glasa od ukupno 203.

Vezani članci Slika nije dostupna Bivši predsjednik Komisije za pomilovanja otvoreno o tome je li na njih vršen pritisak Slika nije dostupna Predsjednica imenovala članove Komisije za pomilovanja

Prof. dr. sc. Derenčinović, čiji su protukandidati bili ustavna sutkinja Lovorka Kušan (65 glasova) i sudac Vrhovnog suda Marin Mrčela (5 glasova) preuzima mandat s početkom 2022. na devet godina.

Trenutna hrvatska sutkinja Europskog suda za ljudska prava je prof. dr. sc. Ksenija Turković.

Derenčinović je predstojnik katedre za Kazneno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Doktor znanosti je od 2000., a obnašao je dužnost predsjednika Hrvatskog udruženja kaznene znanosti i prakse 2008.-2012. te je bio član Nezavisne skupine stručnjaka za provedbu Konvencije za djelovanje u borbi protiv trgovanja ljudima Vijeća Europe (GRETA) u razdoblju od 2009. do 2012. i od 2017. do 2020.

Profesor Derenčinović stručno se usavršavao na sveučilištima u Sjedinjenim Državama, Njemačkoj i Velikoj Britaniji, a predavao je na preddiplomskim, diplomskim i poslijediplomskim studijima u Hrvatskoj te inozemstvu.