Obavijesti Video Pretražite Navigacija
iz hrvatske kvote

Davor Derenčinović novi je sudac Europskog suda za ljudska prava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu Davor Derenčinović izabran je za novog suca Europskog suda za ljudska prava iz hrvatske kvote, stoji na stranicama Parlamentarne skupštine Vijeća Europe.

Derenčinovića je u u utorak u prvom krugu glasanja potvrdila Parlamentarna skupština Vijeća Europe (PACE) sa 133 glasa od ukupno 203.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Predsjednica nam vjeruje' Bivši predsjednik Komisije za pomilovanja otvoreno o tome je li na njih vršen pritisak Slika nije dostupna Pomažu pri donošenju odluke Predsjednica imenovala članove Komisije za pomilovanja

Prof. dr. sc. Derenčinović, čiji su protukandidati bili ustavna sutkinja Lovorka Kušan (65 glasova) i sudac Vrhovnog suda Marin Mrčela (5 glasova) preuzima mandat s početkom 2022. na devet godina.

Trenutna hrvatska sutkinja Europskog suda za ljudska prava je prof. dr. sc. Ksenija Turković.

Derenčinović je predstojnik katedre za Kazneno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Doktor znanosti je od 2000., a obnašao je dužnost predsjednika Hrvatskog udruženja kaznene znanosti i prakse 2008.-2012. te je bio član Nezavisne skupine stručnjaka za provedbu Konvencije za djelovanje u borbi protiv trgovanja ljudima Vijeća Europe (GRETA) u razdoblju od 2009. do 2012. i od 2017. do 2020.

Profesor Derenčinović stručno se usavršavao na sveučilištima u Sjedinjenim Državama, Njemačkoj i Velikoj Britaniji, a predavao je na preddiplomskim, diplomskim i poslijediplomskim studijima u Hrvatskoj te inozemstvu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene