Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomažu pri donošenju odluke

Predsjednica imenovala članove Komisije za pomilovanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović imenovala je Komisiju za pomilovanja kojom će predsjedati predstojnik Katedre za kazneno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta Davor Derenčinović.

Članovi komisije su Miroslav Šumanović, Damir Primorac, Marijan Hranjski, Mirjana Kralik, Eduard Kunštek i Ivica Tolušić koji je i tajnik komisije.

Pročitajte i ovo Kolinda na skupu podrške - 3 subota u zagrebu Grabar Kitarović otkrila vraća li se u hrvatsku politiku: "Ne želim da ispadne da sam lagala" Slika nije dostupna Priopćenje s Pantovčaka Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović raspustila Komisiju za pomilovanja

Šumanović je odvjetnik i bivši je predsjednik zagrebačkog Županijskog suda, a odvjetnik je i Primorac koji je jedno vrijeme bio sudac u Splitu. Hranjski je bio zamjenik javnog tužitelja, državni odvjetnik, a potom sudac Vrhovnog i Ustavnog suda.

Mirjana Kralik je bivša sutkinja zagrebačkog Županijskog suda, Kunštek dekan riječkog Pravnog fakulteta, a Tolušić bivši policajac koji je u svojoj karijeri bio na čelu četiriju policijskih uprava.

Komisija ima ulogu pomoći predsjednici države u donošenju odluka o pomilovanju. Riječ je o aktu milosrđa kojeg ona donosi samostalno.

Molbe za pomilovanje podnose se Ministarstvu pravosuđa koje predsjednici, to jest njezinoj komisiji daje neobvezujuća mišljenja i prijedloge.

Po pisanju medija, bivši predsjednik Ivo Josipović je u svom petogodišnjem mandatu od ukupno 1264 molbi za pomilovanje pomilovao 214 osoba, a njegov prethodnik Stjepan Mesić u 10 godina mandata odlučio je o 4.740 molbi te pomilovao 767 osoba. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene