Blokiranih i ovršenih građana i dalje je više od 324 tisuće. Zato je Predsjednica pisala premijeru da požuri s rješavanjem tog problema.

Galerija


Ispred poslovnica Fine diljem zemlje večeras će gorjeti svijeće brojnih ovršenih građana.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Stigli novi podaci: Smanjen broj blokiranih Hrvata, ali ima i loših vijesti Slika nije dostupna SINČIĆ 'OPRAO' BULJA 'Neki ljudi zaista imaju obraz kao đon. Mene je sram slušati vas'

Prva blokada mi je bila 5 kuna kazne, s pet kuna kazne u Crikvenici, mislim da je danas na 3000 kuna“, kaže Danijel Galović iz inicijative Ovršni ustanak.

U blokadi je više od 24 tisuće poduzeća. Duguju više od 14 milijardi kuna. Blokirane su i 324 tisuće građana s više od 42 milijarde kuna duga. Najviše ih duguje teleoperaterima - 160 tisuća. Najviše novca financijskim institucijama - 21 i pol milijardu kuna.

Pljesak blokiranih Predsjednica pokušava dobiti kritizirajući Vladu pa je pisala premijeru da požuri s rješavanjem njihovih problema. Premijer odgovara - već radimo i to u tri smjera.

„Prvi smjer bi se odnosio na otpis određenih dugova od strane države, drugi da se stvore preduvjeti za otpis određenih drugih subjekata uz odgovarajuće kompenzacije i treći je da se poboljša zakonodavni okvir koji se odnosi na potrošački stečaj“, kaže premijer Andrej Plenković.

Udruga blokiranih odbija sudjelovati u radnoj skupni za ovršni zakon. Ljutiti su jer vlada ne želi iz ovrhe izbaciti Finu, javne bilježnike i odvjetnike koji dužniku stvaraju dodatni trošak.

„Koji uzrokuje i daljnje bujanje dugova građana i na štetu vjerovnika i na štetu dužnika“, kaže Mario Strinavić iz udruge Blokirani.

Kolakušić: "Treba uvesti nadležnost sudova"

Sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić ističe Sloveniju gdje u ovršnom postupku nema ni FINA-e, ni odvjetnika ni javnih bilježnika.

„To sve mora biti u nadležnosti sudova. Dakle, njihovo sudjelovanje tu ne smije biti. Taj trošak je samo pogodovanje i ništa drugo“, kaže Kolakušić.

Umjesto rješenja ministar pravosuđa Dražen Bošnjakovič se žali na komplikacije.

„Mi moramo znati da će nam to donijeti 100-tinjak tisuća novih predmeta na sudovima. Moramo oformiti cijelu jednu ekipu povjerenika koja će moć u tome nastupati“, kaže Bošnjaković koji na pitanja o troškovima ne bi odgovarao.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr