Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Roditelj odgojitelj

Udar na zagrebački proračun nakon odluke suda: "To je 40 milijuna kuna razlike mjesečno. Jedan novi cijeli vrtić košta toliko"

Aktualno Galerija +0 Danijela Dolenec Galerija 1/1 >>
Nakon odluke Visokog upravnog suda, novinarima se obratila i zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec.

Mjera roditelj odgojitelj ide dalje. Barem zasad. Visoki upravni sud naredio je privremenu obustavu izvršenja izmijenjene odluke o mjeri roditelj odgojitelj, objavio je bivši pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje u Zagrebu Ivica Lovrić.

Pročitajte i ovo Danijela Dolenec Kompenzacijske mjere Predstavljene četiri nove mjere: Pogledajte što gradska vlast nudi roditeljima odgojiteljima Danijela Dolenec kreće postupno ukidanje Nove izmjene za roditelje odgojitelje: Pogledajte koliko je smanjena naknada

To znači da će se od 1. svibnja novčana naknada za roditelje odgojitelje isplaćivati normalno. Odluka je privremeno obustavljena do donošenja konačne odluke o njenoj zakonitosti.

Ispred zgrade Gradske uprave izjavu je dala zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec koja je rekla da svoj temeljni cilj, poboljšanje demografije, mjera nije postigla. 

Napomenula je da je na nju potrošeno 1,8 milijardu kuna. Imala je i niz štetnih posljedica, kao što je onemogućavanje zapošljavanja žena i upis djece u vrtiće.

Kazala je i da sud nije danas govorio o meritumu stvari. Pisano obrazloženje još nisu dobili.

Na pitanje hoće li se zbog ove odluke morati u rebalans proračuna, odgovara: "Novčana naknada se isplaćuje za mjesec unatrag. Što se tiče svibnja, to je i dalje planiramo u proračunu, puni iznos. Ako poslije toga ne bude odluke, morat ćemo onda razmišljati o rebalansu. To su značajna sredstva. To je 40 milijuna kuna razlike mjesečno. Jedan novi cijeli vrtić košta toliko."  

"Ja bih voljela da ishod nakon današnje odluke bude skora odluka o zakonitosti. U interesu i korisnika i Grada Zagreba da ona bude što prije", naglasila je Dolenec. 

"Bio bi presedan da demokratski izabrana vlast ne može odrediti novčane naknade. Ovo je samo još jedna novčana naknada, ona se temelji na nekom zakonu ili propisu koji smo mi voljni provoditi", dodala je. 

Rekla je da je Grad poslao upitnike svima od 5800 korisnika mjera kako bi se doznali njihovi socijalni profili. Stigao je odgovor njih samo tri posto. Ni ona i Tomašević, kaže, nikada nisu govorili loše o korisnicima mjera, njihov posao je da govore kako misle da mjera nije pravedna. 

O Lovriću

"Njega samo zatekli na mjestu posebnog savjetnika gradonačelnika. Ta radna mjesta ukinuli smo ove godine. I sada je u postupku nova sistematizacija ureda sa ciljem da gospodina Lovrića stavimo na raspolaganje. To je jedini zakoniti način na koji možemo gospodina Lovrića na kraju, kada se cijeli taj zakonski postupak završi i otpustiti", komentirala je sudbinu bivpeg Bandićevog pročelnika. 

Roditelji zadovoljni

Roditelji su prije Dolenec o odluci suda održali konferenciju za medije. Odlukom su, naravno, zadovoljni.

"Nastavit će dobivati prihode na koje su obitelji računale sve dok ne bude donijeta konačna odluka je li odluka gradonačelnika Tomislava Tomaševića u skladu sa zakonom", kazala je Željka Markić ispred Poglavarstva Grada Zagreba. Što su još roditelji rekli, pročitajte OVDJE.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene