Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poseban dan

Zagrlite ih i zahvalite im na svemu...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Majka, žena, kraljica, čest je izraz u našim krajevima, inspiriran popularnom pjesmom, a koji možda i najbolje opisuje sve uloge jedne majke - roditeljica, prijateljica, njegovateljica, psihologinja, ponekad i psihijatrica, učiteljica...

Povodom Majčinog dana pozivamo vas da na moj.report@novatv.hr pošaljete i tako s nama podijelite fotografije vaših majki ili zajedničke fotografije s njima te nam ukratko napišite u čemu vas je vaša majka inspirirala u životu, a 5 najkreativnijih uradaka OYO.hr daruje s 5 tromjesečnih pretplata za servis.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tko je Ann Jarvis? VIDEO Postoji i tamna strana Majčina dana! Slika nije dostupna Majčin dan Drage mame, sretan vam Majčin dan!

Sigurna sam kako ćete lako nastaviti niz. Koliko je važna uloga majke u životu svakoga od nas govori i podatak kako se Majčin dan slavi svake druge nedjelje u svibnju službeno već 99 godina. Sve zbog jedne majke, koja je bila...pogađate? Žena, majka, kraljica. Zvala se Anne Marie Jarvis.

>> Finska najbolja i najsigurnija zemlja za majke, Hrvatska na 34.mjestu

Majčin dan je dan koji se slavi u čast majki i majčinstva i koji se u većini zemalja obilježava svake druge nedjelje u svibnju od 1914.godine. Sve je započela Amerikanka Ann Maria Reeves Jarvis, u gradiću Grafton u Zapadnoj Virginiji na drugu godišnjicu smrti njezine majke Anne Marie Jarvis 10. svibnja 1908.godine. U lokalnoj je crkvi podijelila bijele karanfile drugim majkama i ženama i na taj način izrazila ljubav prema preminuloj majci Ann Marie Reeves Jarvis, koja je bila velika iživotna inspiracija za žene diljem Amerike.

Posvetila se i inicijativi za osnivanje službenog državnog praznika u čast majki, pišući pisma političarima, gospodarstvenicima, svećenicima i ženskim udrugama. Već 1909. majke su u 45 država SAD slavile majčin dan. U komunističkim državama poput SFRJ majčin dan nije slavljen, nego se proslavljao Međunarodni dan žena. Majčin dan je u socijalizmu odbačen kao reakcionarna tvorevina zapadnog svijeta.

Tko je bila Ann Marie Reeves Jarvis, zbog koje se obilježava Majčin dan?

Sa samo 17 godina Ann Marie Reeves se udala za Granville E. Jarvisa, sina baptističkog svećenika, a živjeli su u gradiću Webster u Zapadnoj Virginiji. Iako je Anne Marie postala majkom čak 13-ero djece, zbog loših zdravstvenih uvjeta i nedostatka lijekova do odrasle je dobi preživjelo samo njih četvero. Zasigurno u tome treba tražiti motive njezinog angažmana koji počinje kad je imala 26 godina. Okupila je žene iz čitave regije na sastanke u lokalnoj crkvi, gdje je organizirala klubove poznate pod nazivom ‘Majčin radni klub’.

Zatražila je stručnu pomoć brata dr. Jamesa Reevesa i njegovih kolega, kao i medicinskih sestara kako bi savjetovali organizaciju. Na taj se način skupljao novac kojim su se kupovali lijekovi, a žene su se osposobile pomagati majkama oboljelim od, tada česte, tuberkuloze. Pokrenuta je i bolja kontrola zdravstvene ispravnosti mlijeka za djecu. Tijekom američkog Građanskog rata proširila je svrhu 'Majčinog radnog kluba’ kako bi se poboljšali sanitarni uvjeti za obje zaraćene strane i za ranjene. Ann Reeves Jarvis, zahvaljujući njenim podučavanjima o sanitaciji, pripadaju zasluge za spašavanje tisuće. Nakon smrti supruga, Ann Marie se 1902. godine, s kćerima Annom i Lillie, preselila u Philadelphiju sinu Claudeu. Gospođa Jarvis je umrla 9. svibnja 1905. godine u dobi od 72 godine.

Bijeli karanfil

Njezina kći, koja se zvala Anna, nakon majčine je smrti 1905. godine odlučila posvetiti život majčinom projektu i pokušala je uspostaviti tradiciju Majčinog dana. Sjetila se kako joj je majka govorila da su svi dani u godini posvećeni muškarcu, ali ni jedan ženama, majkama. Dala je otkaz i u cijelosti se posvetila ostvarenju ovog projekta. Kao zaštitni znak uzela je bijeli karanfil, omiljeni cvijet njezine majke. 10. svibnja 1908. godine je crkva Grafton u Zapadnoj Virginiji prva proslavila neslužbeni prvi Majčin dan.

Njezin se rad konačno isplatio 1914. godine, kad je predsjednik Woodrow Wilson potpisao rezoluciju kojom se Majčin dan proglašava službenim praznikom u SAD-u. Ironija cijele priče je da se proslava Majčinog dana ubrzo počela svoditi na komercijalizaciju tog praznika, koja ima svoj vrhunac u današnje vrijeme, a što je vrlo razočaralo Annu Jarvis. Bila je ljutita čak i zbog slanja čestitki i cvijeća na taj dan. Anna Jarvis je umrla 1948. godine.

Majke i žene u Hrvatskoj – lijepo se piše, no realnost je drugačija

Nedavno je istraživanje pokazalo kako se Lijepa naša nalazi na 34. mjestu ljestvice zemalja s najboljim uvjetima za život majki i djece, Finska je prva na toj ljestvici, a na dnu popisa su siromašne afričke zemlje DR Kongo, Somalija i Sijera Leone. ‘Majčin indeks’ prati kako se 176 zemalja brine za dobrobit majki i beba, a koriste se podaci o njihovom zdravlju, mortalitetu, razini obrazovanja, prihodima i političkom statusu. Hrvatska je iznad europskog prosjeka po postotku žena koje rade u osnovnim i srednjim školama te po broju liječnica, dok se po postotku menadžerica i broju žena koje rade skraćeno ili fleksibilno, kako bi stvorile balans između privatnog i poslovnog života, nalazi ispod europskog prosjeka, pokazalo je istraživanje Eurostata.

Položaj žene u svijetu rada i politike

Ni jedna od zemalja, koje su dostavile podatke Eurostatu, osim Hrvatske i Makedonije, nema ispod 10 posto žena koje imaju troje i više djece, a koje rade skraćeno. Najmanje je takvih u Grčkoj i Češkoj, u obje zemlje po 13,7 posto. Iako smo ‘na papiru’ država, koja itekako brine o ravnopravnom položaju žena u društvu, realna situacija je daleko od idealne. Statistički, žene su na dobroj poziciji da i stvarno utječu na pozitivne promjene u sustavu, a to je najjednostavije učiniti s bitne političke pozicije.

Ove godine samo su 33 zemlje u svijetu zadovoljile kvotu od 40 posto žena u parlamentu, Hrvatska je u rangu s EU i bolja od svjetskog prosjeka. Ipak, u realnom okviru, kada se odmaknemo od povoljnih statističkih brojki, u Hrvatskoj su žene gradonačelnice u samo pet posto gradova i općina, a imamo čak 116 općinskih vijeća bez ijedne žene. U Europskoj uniji prosjek udjela žena u općinskim i gradskim vijećima 30-35 posto, dok je u Hrvatskoj to samo 15 posto. U Hrvatskom saboru ima 26 posto žena, ali neke su ušle u Sabor kao zamjene. Od 39 žena 12 ih je zamjena, a od toga 10 su zamjene muškarcima koji su otišli na funkcije u ministarstva i Vladu. Žene koje su neposredno osvojile mandate čine samo 19,8 posto.

Draga mama, hvala

Komercijalizacijom praznika Majčinog dana ponešto se izgubila osnovna ideja današnjeg dana. U konačnici, to je pri kraju života, kako smo rekli, razljutilo i samu osnivačicu Majčinog dana, Annu Jarvis. Iako kakav cvijetak neće biti na odmet, ako ste u prilici, danas samo zagrlite svoju majku, recite joj koliko je volite i zahvalite na onome što je učinila i čini za vas. Znate kako je pisao James Joyce: ‘Ako je sve na ovom smrdljivom svijetu nesigurno, majčina ljubav to nije.’

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene