Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Majčin indeks'

Finska najbolja i najsigurnija zemlja za majke, Hrvatska na 34.mjestu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Finska, Švedska i Norveška najbolje su i najsigurnije zemlje za majke, Hrvatska je na 34. mjestu, a na dnu popisa su siromašne afričke zemlje, priopćila je međ.organizacija Save the Children.

Finska, Švedska i Norveška najbolje su zemlje za majke, Hrvatska je na 34. mjestu, a na dnu popisa su siromašne afričke zemlje DR Kongo, Somalija i Sijera Leone, priopćila je međunarodna organizacija Save the Children u godišnjem izvješću.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Slika nije dostupna Pokazalo istraživanje Otkriveno što nerođene bebe rade kad su pod stresom

>>Užas u Somaliji: Od gladi umrlo 133.000 djece mlađe od 5 godina

Po tzv. 'majčinom indeksu' rangirano je 176 zemalja kako bi se utvrdila najsigurnija i najopasnija mjesta za majke i bebe.

Top 10 najboljih zemalja za majke i bebe: Finska, Švedska, Norveška, Island, Nizozemska, Danska, Španjolska, Belgija, Njemačka i Australija.

Top 10 najgorih zemalja za majke i bebe: DR Kongo, Somalija, Sijera Leone, Mali, Niger, Srednjoafrička Republika, Gambija, Nigerija, Čad i Obala Bjelokosti.

Velika Britanija je na 23. mjestu, SAD na 30-tom, a Hrvatska se smjestila na 34. mjesto. Naši regionalni susjedi Slovenci nalaze se na visokom 14. mjestu, a Srbija je tik za nama na 36. mjestu. "Majčin indeks" prati kako se 176 zemalja brine za dobrobit majki i beba, a koriste se podaci o njihovom zdravlju, mortalitetu, razini obrazovanja žena, prihodima i političkom statusu.

U izvješću se navodi i da tri milijuna djece umire svake godine unutar mjesec dana od rođenja i to uglavnom od uzroka, koji su se mogli spriječiti - jačanjem zdravstvenog sustava, obučavanjem više zdravstvenih djelatnika i naporima da dokazana rješenja budu dostupna svakoj majci i novorođenčetu kojima trebaju. (HINA)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene