Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Puno nepoznanica

Ipak ništa od današnjeg ročišta? Obitelji uhićenih Hrvata u Zambiji očajne, informacije dolaze na kapaljku

Osmero Hrvata uhićeno u Zambiji trebalo je danas doći na sud, na novo ročište na kojem bi se trebalo razjasniti zbog čega su uopće opet u pritvoru. No čini se da od toga ipak neće biti ništa. Zasad previše informacija nema.

Kako doznajemo, Hrvati uhićeni u Zambiji danas ipak neće na ročište.

"Čini se da ne, no čekamo službenu informaciju, ili od našeg odvjetnika tamo ili od veleposlanika da nam javi što se uopće događa", rekla nam je Sandra Marković, odvjetnica jedne od uhićenih žena u Zambiji.

To je najnoviji obrat u slučaju četiri hrvatska para. Što se događa s Hrvatima u Zambiji, malo je toga jasno. 

Konfuziju oko slučaja odvjetnica nam je potvrdila i ranije tijekom dana, kad se još mislilo da će Hrvati ipak danas na sud.  

"Pokušavamo doznati nešto od našeg odvjetnika tamo, ali dobivamo informacije iz kojih ne može puno toga iščitati", rekla nam je Marković.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova ne javlja se na telefon niti odgovara na poruke.

U ovom trenutku ne zna se ni zašto je došlo do odgode ročišta ni kad bi se ono opet trebalo održati.

Danas se u Ndoli trebalo održati ročište, ali nije do kraja bilo jasno ni što se na njemu trebalo dogoditi. Sigurno bi se saznalo nešto više o optužnici na temelju kojih su Hrvati opet uhićeni, ali ne i postoji li mogućnost da ih se pusti da se brane sa slobode.

Sud u zambijskom gradu Ndoli prije tri dana je naložio da osmero hrvatskih državljana osumnjičenih za pokušaj trgovanja djecom u roku od 48 sati napusti zemlju. Međutim, četiri para ponovno su uhićena u zračnoj luci u Ndoli uoči leta za Hrvatsku.

"Meni sve postaje stresno, možete misliti kako je obiteljima uhićenih", odgovorila nam je odvjetnica kratko na pitanje kako rodbina sve to podnosi. Još nakon novog uhićenja odvjetnica je rekla kako su obitelji očajne.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica jučer je najavio novu diplomatsku ofenzivu.

"To je jedna vrlo čudna situacija, određen im je bio rok od 48 sati da napuste državu i vraćene su im putne isprave da bi ih se zaustavilo u imigracijskom uredu i zbog istog kaznenog djela ponovo su vraćeni u pritvor", rekao je Malenica.

Dodao je da je u "komunikaciji s odvjetnikom tih osoba i da je veleposlanik Ante Cicvarić na putu prema tamo".

Pročitajte i ovo Suđenje Hrvatima u Zambiji - 39 Novi obrat! Parovi uhićeni u Zambiji zbog prijave Hrvata? Zambijska novinarka: "Nema još službene izjave, ali očito je slučaj isti, samo s novim dokazima"

Pročitajte i ovo Suđenje Hrvatima u Zambiji - 39 Novi obrat! Parovi uhićeni u Zambiji zbog prijave Hrvata? Zambijska novinarka: "Nema još službene izjave, ali očito je slučaj isti, samo s novim dokazima"

Na pitanje jesu li posvojena djeca hrvatska djeca s obzirom na to da imaju valjane hrvatske dokumente, ali da očito u Zambiji smatraju da je problem u načinu na koji su ti dokumenti dobiveni, da je dio osobnih dokumenata možda krivotvoren, ministar Malenica je rekao da oni imaju važeće hrvatske putne isprave i da Hrvatska nastavlja brigu za njih diplomatskim putem.

U medijima se pojavila informacija da su Hrvati ponovo uhićeni na temelju prijave iz Hrvatske, ali ni odvjetnica ni ministar Malenica nisu imali informacija je li to istina.

  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene