Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina uhićena je jedna osoba.


Zbog sumnje da su počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika nad sedmoricom ranjenih i zarobljenih pripadnika Specijalne jedinice policije Vinkovci 2. svibnja 1991. u prijeratnom Borovu Selu, a današnjem Borovu, policija je uhitila i sinoć privela hrvatskog državljanina u Istražni centar Županijskog suda u Vukovaru. Protiv trojice hrvatskih državljana i jedne osobe neutvrđenog državljanstva policija je podnijela kaznenu prijavu, izvijestili su policija i državno odvjetništvo na konferenciji za novinare.

Vezani članci Slika nije dostupna Prijava za zločin u Borovu Selu, dan nakon obljetnice Slika nije dostupna 20 godina od masakra hrvatskih policajaca u Borovu Selu

Za četiri osobe, protiv kojih je podnešena kaznena prijava, policija je raspisala potrage jer su nedostupne i trenutačno se ne nalaze na području RH, kazao je načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić.

Prema njegovim riječima, za jednom od nedostupnih osoba 2006. raspisana je međunarodna tjeralica zbog izbjegavanja kaznene odgovornosti s obzirom da je zbog počinjena ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na području Vukovarsko-srijemske županije pravomoćno osuđena na kaznu zatvora u trajanju od šest godina dok je za drugom 2008. raspisana potraga radi postojanja osnovane sumnje da je počinila kazneno dijelo ratnog zločina protiv civilnog stanovnštva na području Osiječko-baranjske županije.

Bijelić je rekao kako je u okviru kriminalističkog istraživanja ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika u Borovu, u proteklih nekoliko mjeseci ispitano 28 svjedoka te obavljena 252 obavjesna razgovora, a prekjučer i uhićeno pet osoba od kojih je četvero, nakon kriminalističkog istraživanja, pušteno na slobodu, a jedna osoba uhićena i sinoć privedena u Istražni centar Županijskog suda u Vukovaru.

Županijski državni odvjetnik iz Vukovara Božidar Piljić istaknuo je kako je nakon saslušanja uhićeniku određeno 48-satno zadržavanje.

Podsjetio je kako je u Borovu 2. svibnja 1991. iz zasjede ubijeno 12, a ranjena 24 pripadnika Specijalne jedinice policije Vinkovci rekavši kako se za ubojstvo 12 policajaca nakon Domovinskog rata vodio kazneni postupak pred Vojnim sudom u Osijeku te je za taj zločin pravomočno osuđeno deset osoba.

Zakon o oprostu: Nekima se ne može ponovno suditi

'Međutim, 1996. donesen je Zakon o oprostu i mi više počiniteljima tog kaznenog djela ne možemo ponovno suditi', kazao je Piljić dodajući kako je preostalo jedino moguće suditi počiniteljima ratnog zločina nad sedmoricom u Borovu zarobljenih i zlostavljanih policajaca i to za kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zatvorenika.

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Milijan Brkić poručio je kako istražnjim radnjama oko procesuiranja zločina počinjenog u Borovu 1991. policija šalje jasnu poruku obiteljima žrtava da nisu zaboravljene te da niti jedan predmet, bez obzira kada je zločin počinjen, ne stoji u "nekoj od ladica".

U Borovu je 2. svibnja 1991. iz zasjede ubijeno dvanaest hrvatskih redarstvenika - pripadnika vinkovačke Specijalne jednice policije kad su došli izbaviti dvojicu kolega koje su tijekom redovite ophodnje u noći s 1. na 2. svibnja zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojba. Ranjena su 24 policajca, od kojih je sedmero zarobljeno te zlostavljano.

Novinarima su na današnjoj konferenciji izložene puške, pištolji, streljivo, noževi te dijelovi vojne odore bivše Krajine pronađeni tijekom pretresa obiteljskih kuća osumnjičenih osoba.