Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tisuće prijava zbog lažnih branitelja

Pola milijuna pregleda Registra branitelja u pola sata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Registar je u pola sata pregledan čak 500.000 puta, a Ministarstvo je već primilo na desetke tisuća prijava zbog lažnih branitelja i krivih ratnih puteva.

Uočite li kakve nepravilnosti u Registru, javite nam se sa svojim komentarima i podacima na moj.report@novatv.hr.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SAMO EVIDENCIJA Ministarstvo potvrdilo: Registar hrvatskih branitelja više neće biti javno dostupan Slika nije dostupna Registar branitelja neće biti javan Medved najavio novi Zakon o braniteljima, Matić poručuje: "Mogući Barišićev plagijat je mala beba za to"

Iz Ministarstva branitelja neslužbeno doznajemo da je Registar u samo u pola sata pregledan čak 500.000 puta. Doznajemo i kako su već primili na desetke tisuća prijava zbog lažnih branitelja i krivih ratnih puteva. Kažu, sve se proslijeđuje Državnom odvjetništvu.

Predstavljen Registar hrvatskih branitelja

U srijedu je na svečanosti u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti objavljen Registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Predstavljajući Registar branitelja, ministar Predrag Matić rekao je da je riječ o najčasnijem popisu u povijesti Hrvatske te da su imena navedena u njemu temelj moderne Hrvatske. Podaci su svim građanima dostupni na adresi registar.branitelji.hr. Pristup je neposredno nakon puštanja stranice u 'pogon' zbog velike navale posjetitelja bio otežan.

>> EKSKLUZIVNO Matić: Konačno doznajemo tko je obranio RH, pozvali smo i Gotovinu i Markača

>> Kotromanović: Nitko se ne treba bojati objave Registra

Resorni je ministar Predrag Matić prvo predstavio Registar, a zatim je s ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem i ministrom obrane Antom Kotromanovićem objavio svoj ratni put.

Među poznatim rekorderima je Josip Manolić s maksimalnih 2.157 dana u borbenom sektoru. Na popisu je i šest članova aktualne Vlade - Predrag Matić, Ante Kotromanović, Ranko Ostojić, Tihomir Jakovina, Rajko Ostojić i Željko Jovanović. Zbrojeno imaju 5.218 dana. Predsjednika Franje Tuđmana u Registru nema, kao ni osuđenog generala Mirka Norca.

Upitali smo ministra Matića zašto njih nema u registru. Rekao je da ministarstvo obrane samo održava stranice i to se treba pitati MORH. Poslali smo upit u MORH i čekamo odgovor.

Svečanosti objavljivanja Registra su prisustvovali i predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Sabora Josip Leko te prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić.

Obraćajući se okupljenima na svečanosti, ministar Matić je rekao da je Registar najčasniji popis u povijesti Republike Hrvatske. 'Zapravo, imena koja čine Registar jesu sama povijest, sam temelj moderne Republike Hrvatske. U tom je pogledu Registar hrvatskih branitelja zahvala Republike Hrvatske ljudima koji su je stvarali, a to su hrvatski branitelji', dodao je Matić.

Odbacio je kritike da se Registar igra sa sigurnošću hrvatskih građana i nacionalnom sigurnošću, obrazloživši da se njegovo ministarstvo prije izrade Registra detaljno konzultiralo s Uredom Vijeća za nacionalnu sigurnost, sigurnosnim agencijama, ministarstvima unutarnjih poslova, obrane i pravosuđa te Agencijom za zaštitu osobnih podataka. Rekao je da je utvrđeno kako ne postoji nikakva opasnost za hrvatske građane i branitelje.

Matić je okupljenima prezentirao kako Registar funkcionira. Snimku pogledajte u priloženom videu.

Ministri su naglasili da su ponosni na svoje ratne puteve i da je vrijeme da se Registar konačno objavi. 'Ovo je za građane koji žele čuti istinu tko je branio Hrvatsku. Vrijeme je da razlikujemo prave branitelje od plavih. Neki su se tukli u prsa, a neki na ratištu', rekao je Ranko Ostojić, prisjećajući se da je u rat otišao sa starom 'vinčesterkom', koju mu je poklonio jedan partizan, dok su se, kaže, 'drugi šminkali po Splitu u uniformama'.

Ante Kotromanović se prisjetio brojnih vojnih akcija u kojima je sudjelovao. 'Bio sam vojnik i radio sam vojnički posao, ako će me netko zbog toga tužiti ili suditi, ja ću biti ponosan.'

Gotovine i Markača nije bilo na svečanosti

Iako najavljeni, generali Mladen Markač i Ante Gotovina nisu nazočili svečanosti.

Objava Registra je, inače, omogućena prošlog tjedna, kada je većina saborskih zastupnika, uz protivljenje HDZ-a, donijela izmjene Zakona o hrvatskim braniteljima.

U elektroničkom su obliku javno dostupni ime, ime jednog roditelja, prezime, godina i mjesto rođenja, ukupan broj dana sudjelovanja u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru prikazana po broju dana i pripadnosti MUP-u, odnosno MORH-u.

U posebnom dijelu Registra, koji će se moći objaviti samo uz pisani pristanak branitelja, nalazi se naziv postrojbe kojoj je branitelj pripadao i razdoblje sudjelovanja u Domovinskom ratu, dok će pomoćni podaci iz Registra služiti za tehničku podršku i razmjenu podataka s drugim tijelima i pravnim osobama.

Matić: Neće se pojaviti zla krv

U ekskluzivnom intervjuu za Dnevnik Nove TV, ministar Matić sinoć je rekao kako ne misli da će se zbog objave Registra pojaviti zla krv. 'Na ponos svih hrvatskih branitelja, ali isto tako i svih hrvatskih građana bit će javno obznanjeno tko je branio domovinu u Domovinskom ratu. Nema zle krvi, među hrvatskim braniteljima nikad nije bilo zle krvi', rekao je.

Kome prijaviti lažne branitelje?

Kada su u pitanju 'lažni branitelji', u Ministarstvu branitelja kažu da nemaju ovlasti brisati takve ljude iz Registra, ali pravosudnim će tijelima dostavljati sve potpisane ili anonimne prijave koje im pristignu.

'Rješavanje slučajeva nezakonitih statusa ne spada u domenu Ministarstva branitelja RH te ih je potrebno prijaviti, anonimno ili potpisano, Državnom odvjetništvu ili Ministarstvu pravosuđa. Međutim, sve prijave koje je Ministarstvo branitelja do sada zaprimilo, i koje će u budućnosti zaprimiti, dostavljaju se nadležnim institucijama', kažu u Ministarstvu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene