Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan crvenih haljina

Crvena boja i na modnoj reviji: Šest žena prošetalo pistom za plemenitu svrhu

Zastupnice su u Sabor u petak stigle odjevene u crveno i time pružile podršku međunarodnoj kampanji Danu crvenih haljina, koji se obilježava s ciljem prevencije i podizanja svijesti o moždanom udaru kod žena. U tu svrhu je organizirana modna revija koje su nosile žene koje su preživjele moždani udar.

Moždani udar svake godine ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke, a prevencija je, ističu stručnjaci, jedini način kako se ovakva statistika može ublažiti. Na taj se problem pokušava ukazati međunarodnom kampanjom Dan crvenih haljina, zbog čega su saborske zastupnice u petak došle odjevene u crveno.

Pročitajte i ovo Vanja Krnić - 1 Moždani udar pogađa sve mlađe Vodio je kćer u šetnju, a onda se srušio na stubištu: "Nisam znao što je, bojao sam se samo da ne umrem pred njom"

Pročitajte i ovo David Bonifačić crne prognoze U Rijeci obilježen Hrvatski dan moždanog udara: "Broj oboljelih mogao bi porasti za 34 posto..."

Crvene haljine su u petak navečer vladale i modnom pistom, a na reviji domaćih dizajnera bila je i reporterka Dnevnika Nove TV Viktorija Bednjanec.

"Ova revija je posebna jer kreacije nose žene starosti od 25 do 50 koje su doživjele moždani udar. Njih šest na ovaj način žele podići svijest o ovoj opasnoj bolesti", rekla je Bednjanec.

Predsjednik Republike Zoran Milanović, pod čijim se pokroviteljstvom održava ovogodišnja akcija, na svečanom je obilježavanju istaknuo kako ni sam nije bio svjestan ovog problema u ženskoj populaciji do prošle godine te je jedan od onih do kojih je ta javnozdravstvena inicijativa doprla.

"Nešto novo sam naučio - svijest o važnosti prevencije i liječenja moždanog udara kod žena. Želim da što veći broj ljudi, u ovom slučaju žena, zna za ovo, da doprete do njih i da se borimo s faktorima rizika", poručio je organizatorima te akcije predsjednik Milanović, za kojega moždani udar ima i osobnu notu zbog majke.

I za zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića akcija ima osobnu notu jer je u prikazanom filmu o iskustvima žena koje su preživjele moždani udar govorila i njegova prijateljica i bivša kolegica.

"Ono što me posebno dirnulo je hrabrost žena koje govore o tom iskustvu. Bitno je govoriti o simptomima i prevenciji. Nije lako govoriti o svojim zdravstvenim tegobama, ali to je ključno kako bi se javnost osvijestila o ovom problemu ", rekao je Tomašević te poručio kako će uvijek podržavati ovu akciju.

Državna tajnica u Ministarstvu zdravstva Marija Bubaš navela je kako su žene oslonac društva te kako se moždani udar događa i mlađima pa je važno govoriti o njihovom zdravlju koje se može unaprijediti prevencijom.

Predsjednica Organizacijskog Odbora Dana crvenih haljina Arijana Lovrenčić-Huzjan istaknula je kako joj je drago što je akciju prihvatila cijela Hrvatska i što su žene shvatile koliko je važno njihovo zdravlje.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene