Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar obrane Damir Krstičević najavio je da će do kraja godine u pričuvu biti pozvano još tri tisuće ljudi.


Ministarstvo obrane namjerava odaslati još tri tisuće poziva za pričuvu, najavio je Damir Krstičević, ministar obrane, u emisiji Hrvatskog radija. 

Vezani članci Andrej Plenković Plenković: "Krstičević je dio HDZ-ova tima, računam na njega na izborima" Susret ministra Krstičevića i Pape u Vatikanu (Foto: MORH) - 2 Ministar Krstičević susreo se s Papom: ''To je poseban trenutak za svakog vjernika''

Krstičević je dodao da je ovaj tjedan počela obuka u Splitu, a započela je i obuka ključnih zapovjednika. 

Izrazio je zadovoljstvo što je konačno krenula uspostava pričuve. "Poznato je da je pričuva odigrala važnu ulogu u Domovinskom ratu, nakon rata smo je zapustili zbog nedostatka ambicija, vizije i financijskih sredstava. Sad kad smo radili Strategiju nacionalne sigurnosti, uvidjeli smo da nam s obzirom na nove ugroze i rizike trebaju dodatne sposobnosti. Poplave i požari... sve to traži da država bude brza u danom trenutku", rekao je Krstičević.

MORH je dosad već pozvao oko 18 tisuća ljudi na smotru, od kojih će odabrati nešto više od 9 tisuća pričuvnika kojima će popuniti pješačke pukovnije. 

"Ministarstvo obrane RH upućuje pozive za vojne obveznike radi smotriranja (ažuriranja podataka), priopćavanja rasporeda u pričuvne postrojbe Oružanih snaga RH te obuke i osposobljavanja, a s ciljem popune šest pričuvnih pješačkih pukovnija", priopćio je MORH.

Pozivi su upućeni razvrstanim pričuvnicima (vojnici, dočasnici i časnici), odnosno osobama koje su odslužile vojni rok ili su bili na dragovoljnom vojnom osposobljavanju ili u djelatnoj vojnoj službi te im je određena vojno-stručna specijalnost do 55 godina starosti, do kada zakonski traje vojna obveza.

Pozivima se odazvalo svega 12 tisuća pričuvnika, a najčešći razlozi zbog kojih se onih šest tisuća nije odazvalo su nepodizanje poziva, selidba pričuvnika na drugu adresu ili u inozemstvo, nepoznato boravište te odsutnost zbog posla (pomorci). Prigovor savjesti uložila su svega 52 pričuvnika i oni više nisu uzimani u obzir za popunu pričuvnih postrojbi. 

Na koji način to možete učiniti, pročitajte ovdje

Onima koji se nisu odazvali te to nisu opravdali prijeti kazna od tisuću do pet tisuća kuna.