Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NIJE GOTOVO

Provjerite sandučiće: Krstičević najavio još tri tisuće poziva za vojnu pričuvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar obrane Damir Krstičević najavio je da će do kraja godine u pričuvu biti pozvano još tri tisuće ljudi.

Ministarstvo obrane namjerava odaslati još tri tisuće poziva za pričuvu, najavio je Damir Krstičević, ministar obrane, u emisiji Hrvatskog radija. 

Pročitajte i ovo Provjereno: novi zakon - 1 Provjereno donosi Velike promjene za sve koji žive u zgradama: Nema više jeftinog stanovanja - pravila su jasna, a kazne visoke Slika nije dostupna Premijer odlučio Državnom tajniku ovlast da upravlja Ministarstvom obrane

Krstičević je dodao da je ovaj tjedan počela obuka u Splitu, a započela je i obuka ključnih zapovjednika. 

Izrazio je zadovoljstvo što je konačno krenula uspostava pričuve. "Poznato je da je pričuva odigrala važnu ulogu u Domovinskom ratu, nakon rata smo je zapustili zbog nedostatka ambicija, vizije i financijskih sredstava. Sad kad smo radili Strategiju nacionalne sigurnosti, uvidjeli smo da nam s obzirom na nove ugroze i rizike trebaju dodatne sposobnosti. Poplave i požari... sve to traži da država bude brza u danom trenutku", rekao je Krstičević.

MORH je dosad već pozvao oko 18 tisuća ljudi na smotru, od kojih će odabrati nešto više od 9 tisuća pričuvnika kojima će popuniti pješačke pukovnije. 

"Ministarstvo obrane RH upućuje pozive za vojne obveznike radi smotriranja (ažuriranja podataka), priopćavanja rasporeda u pričuvne postrojbe Oružanih snaga RH te obuke i osposobljavanja, a s ciljem popune šest pričuvnih pješačkih pukovnija", priopćio je MORH.

Pozivi su upućeni razvrstanim pričuvnicima (vojnici, dočasnici i časnici), odnosno osobama koje su odslužile vojni rok ili su bili na dragovoljnom vojnom osposobljavanju ili u djelatnoj vojnoj službi te im je određena vojno-stručna specijalnost do 55 godina starosti, do kada zakonski traje vojna obveza.

Pozivima se odazvalo svega 12 tisuća pričuvnika, a najčešći razlozi zbog kojih se onih šest tisuća nije odazvalo su nepodizanje poziva, selidba pričuvnika na drugu adresu ili u inozemstvo, nepoznato boravište te odsutnost zbog posla (pomorci). Prigovor savjesti uložila su svega 52 pričuvnika i oni više nisu uzimani u obzir za popunu pričuvnih postrojbi. 

Na koji način to možete učiniti, pročitajte ovdje

Onima koji se nisu odazvali te to nisu opravdali prijeti kazna od tisuću do pet tisuća kuna. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene