Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRIGOVOR SAVJESTI

Dobili ste poziv Ministarstva obrane i želite ga izbjeći? Možete se oženiti, ali ima i lakših načina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pričuva se može izbjeći ulaganjem prigovora savjesti, a Centar za mirovne studije objavio je detaljan postupak.

Iako MORH-u treba tek 9031 pričuvnik, pozvali su ih dvostruko više, očito pretpostavljajući da će veliki broj pozvanih pričuvu pokušati izbjeći. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Nakon dvije godine Izbjeglice podnijele ustavnu tužbu: Nije otvorena istraga o nasilju i seksualnom zlostavljanju tijekom nezakonitog odvraćanja Slika nije dostupna Centar za mirovne studije 'Građani imaju pravo uložiti prigovor savjesti prilikom poziva u vojnu pričuvu'

I iz samog Ministarstva obrane objašnjavaju da se pričuvniku može na osobni zahtjev odgoditi vojno osposobljavanje ili vježba zbog obiteljskih razloga, u slučaju bolesti, ako se iz njegova kućanstva u isto vrijeme pozivaju dva ili više članova, zbog polaganja ispita, zbog smrti ili teške bolesti u kućanstvu, zbog elementarnih nepogoda i drugih nesreća, zbog korištenja rodiljnog ili roditeljskog dopusta i zbog sklapanja braka.

Podsjećaju i da je dopušten prigovor savjesti osobama koje zbog svojih vjerskih ili moralnih uvjerenja nisu pripravne sudjelovati u obavljanju vojničkih dužnosti te dodaju da se vojnom obvezniku koji se pozove na prigovor savjesti može odobriti civilna služba.

A na koji se način to može ulaganjem prigovora savjesti, nedavno je podsjetio i Centar za mirovne studije. U nastavku su neke od njihovih preporuka.

1. Što je vojna pričuva?

Nakon što si odslužio vojni rok, MORH te je automatski stavio u bazu tzv. vojne pričuve. Svi muški građani koji su u vojnoj pričuvi vojni su obveznici do navršenih 55 godina života. MORH ima pravo vojne obveznike pozivati na vojne vježbe.

2. Što znači poziv na "dodjelu ratnog rasporeda"?

Dodjela ratnog rasporeda ustvari je revizija vojne pričuve. MORH je od ove godine odlučio revidirati bazu vojne pričuve te šalje pozive građanima da vidi s kojom pričuvom uopće raspolaže te razvrstava građane u razne vojne rodove.

3. Je li moguć prigovor savjesti na vojnu pričuvu / vojnu vježbu?

Da. Prigovor savjesti ne odnosi se samo na vojni rok, već i na bilo koje sudjelovanje u oružanim snagama ili vođenja u vojnim evidencijama. Dakle, možete uložiti pravo na vojnu pričuvu. Time ste automatski uložili i prigovor savjesti na vojnu vježbu.

4. Koji mi zakoni RH jamče pravo na prigovor savjesti?

Ustav RH čl. 47, Zakon o civilnoj službi čl. 6 i Zakon o obrani čl. 24.

5. Kada mogu uložiti prigovor savjesti na vojnu pričuvu / dodjelu ratnog rasporeda / vojnu vježbu?

Prigovor savjesti možete uložiti u bilo kojem trenutku. Prije nego što vam stigne poziv za "dodjelu ratnog rasporeda" ili za vojnu vježbu ili nakon što vam stigne poziv. Prigovor savjesti možete uložiti i za vrijeme vojne vježbe.

6. Kako i gdje ulažem prigovor savjesti?

Preporučujemo građanima da popune Zahtjev za prigovor savjesti i predaju ga matičnom uredu za obranu. Preporučujemo da napravite i kopiju zahtjeva te da vam Ured za obranu ovjeri kopiju kako biste imali dokaz da ste predali zahtjev.

6.a Mogu li izjavu za prigovor savjesti poslati poštom?

Mi preporučujemo da odeš osobno do Ureda za obranu. Ako je to nemoguće, možeš poslati i poštom, preporučeno i s povratnicom, kako bi imao dokaz da si izjavio prigovor savjesti.

7. Moram li obrazložiti zašto sam protiv sudjelovanja u radu oružanih snaga?

Ne. Dovoljno je samo navesti da se prigovor savjesti ulaže iz moralnih i/ili vjerskih razloga.

8. Tko odlučuje o mojem zahtjevu za prigovor savjesti?

O zahtjevu bi trebalo odlučiti Povjerenstvo za civilnu službu pri Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike.

9. Može li me MORH pozvati na vojnu vježbu iako sam uložio prigovor savjesti?

Sukladno zakonu, ne. MORH bi tada prekršio Ustav RH, kao i Zakon o obrani. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene