Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Ima briljantnu karijeru"

Habijan dobio punu podršku: Koalicijski partneri ga hvale, oporba sumnja u stručnost

Aktualno Galerija Damir Habijan Damir Habijan Foto: Dnevnik Nove TV Damir Habijan - 2 Damir Habijan - 2 Foto: DNEVNIK.hr Damir Habijan - 1 Damir Habijan - 1 Foto: DNEVNIK.hr Damir Habijan - 3 Damir Habijan - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Damir Habijan - 2 Galerija 1/6 >>
Damir Habijan dobio je podršku stranke i koalicijskih partnera kao kandidat za budućeg ministra gospodarstva.

Sa sastanka na sastanak - tako je izgledao dan budućeg minsitra gospodarstva, Damira Habijana. Podrška je stigla sa svih razina vlasti - od stranke do koalicije. Posljednji su to koraci prije nego što ga u srijedu krenu rešetati donedavni saborski kolege.

Posljednji je ovo put da je Damir Habijan stigao na predsjedništvo i nacionalni odbor HDZ-a kao zastupnik.

"Mislim da je njegova prva zadaća da najprije dobro preuzme sve konce u ministarstvu, to je veliko ministarstvo, koje ima puno nadležnosti i siguran sam da će iskoristit prvih nekoliko dana da se familijazira sa suradnicima", izjavio je Andrej Plenković.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić - 2 Na Markovom trgu Habijana u srijedu čeka rešetanje u Saboru, izlazi pred čak dva odbora: "Bit će zanimljivo vidjeti..."

Habijan je danas dobio podršku stranke, ali i jednoglasnu potporu koalicijskih partnera. Brane ga od kritika da nije dovoljno stručan. U njegovu zaštitu stao je i zastupnih Hrvatske stranke umirovljenika, Silvano Hrelja.

"Ministar je prvi čovjek i dirigent jednog orkestra, a s obzirom na njegovo političko i pravno znanje, sigurno je sposoban za tu ulogu.", izjavio Hrelja.

Habijan je po struci pravnik

"Ministar nije stručna već politička funkcija i tu je puno važnije koliko poznaješ procese i sustav državne uprave nego jesi li dovoljno stručan za to. ja mislim da Habijan ima sve reference da bi bio ministar", Dario Hrebak, saborski zastupnik iz redova HSLS-a.

42-godišnji Habijan diplomirani je pravnik. Po završetku fakulteta radio je u odvjetničkom uredu u Varaždinu, odakle je preselio u saborske klupe. Govori engleski jezik i predsjednik je varaždinske organizacije HDZ-a.

Pročitajte i ovo Zoran Kusovac - 1 Ispred Skupštine Tisuće ljudi na ulicama Beograda, oporba predaje zahtjev za poništavanje izbora: "Ne vjerujem da će ovi prosvjedi donijeti bilo kakav rezultat"

"Ne mora bit uvijek čovjek sa profesijom iz nadležnosti tog ministarstva. Bilo je i ranije pravnika koji su bili na čelu tog min. to nije ništa neobično. On ima iskustva i došao je u fazu da može preuzeti takvu dužnost.", o Habijanu  je rekao predsjednik Vlade.

Gospodarski partneri oprezniji u najavama

"Bojim se da gospodin neće imati dostatno vremena za bilo kakve reformske procese", smatra Ivan Mišetić iz hrvatske udruge poslodavaca.

Zadatak za novog ministra gospodarstva je i bolje upravjanje tvrtaka u kojim je država većinski vlasnik tvrdi Mladen Novosel iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

"Očekujem daleko veći angažman posebice u onim tvrtkama gdje je država još uvijek pretežit ili većinski vlasnik.", izjavio je Novosel.

Pročitajte i ovo Tomislav Žigmanov - 2 Tomislav Žigmanov Hrvatski predstavnik u Srbiji nije ušao u parlament: "Nikad nismo imali tako nisu razinu suradnje"

Koji je Habijanov plan čut će se na Odboru za gospodarstvo. Od jutra će ga rešetati oporbeni zastupnici.

"Vidjet ćemo kako se pripremio koliko zna odgovore što se događa u HEP-u, kako će ga sanirati, što će biti sa 31.3. kad prestanu mjere.", rekao je Boris Lalovac, bivši ministar financija.

Povjerenja u njega imaju kolege kojima će se pridružiti u Vladi.

"To je čovjek koji zabija golove. prema tome čovjek koji je magistrirao na korporativnom pravu, ima briljantnu odvjetničku karijeru.", rekao je Goran Grlić-Radman, ministar vanjskih i europskih poslova.

"Sve najbolje o kolegi, apsolutno je kvalificiran.", ktako je Habijana komentirao Božinović.

Posljednja kvalifikacijska runda budućeg ministra čeka već u srijedu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene