Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Linić tvrdi drugačije

Dalić: Vlada odustaje od pravosuđa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija Linić našao se pod lavinom kritika u Saboru.

Linić je odbacio prigovore HDZ-a da Vlada, kroz sustav predstečajne nagodbe, stvara paralelni postupak suprotan stečajnom te da odustaje od povećanja učinkovitosti pravosuđa u rješavanju problema nelikvidnosti. 'Vlada nije napustila pravosuđe, nema zamjene pravosuđa', odgovorio je Linić HDZ-ovim zastupnicima u raspravi o konačnom prijedlogu Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Grbin o formiranju saborske većine: "Most je pristao, za Hrvatsku možemo napraviti nešto dobro" Peđa Grbin Glas građana Treba li Peđa Grbin podnijeti ostavku? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove Tv

>> Linićeva poruka upravi Ine: Ako možete bez nas, otvarate rat s Hrvatskom!

Naime, Martina Dalić je u ime HDZ-a lošim ocijenila prijedlog Vlade da se predstačajna nagodba vodi kao upravni, a ne pravosudni postupak. 'Kreira se paralelni upravni postupak koji bi mogao stvoriti brojne probleme i pokazuje da Vlada odustaje od bitke za brzo i učinkovito pravosuđe, samo devet mjeseci prije ulaska Hrvatske u EU', poručila je Dalić.

Vladu je pozvala da stečajni postupak unaprjeđuje pravosudnim, a ne upravnim postupkom, te da pogleda iskustva razvijenih zemalja koje u stečajnim postupcima imaju više iskustva. 'Ne možemo i ne smijemo odustati od pravosuđa kao konačnog arbitra', naglasila je. Ministar Linić joj je odgovorio kako nema nikakvog odustajanja od pravosuđa, već upravo suprotno, da Vlada pokušava rasteretiti pravosuđe svega onoga što je stvaralo neučinkovitost tog istog pravosuđa, posebno u stečajnim postupcima.

'Vlada nije napustila pravosuđe', poručio je Linić, naglasivši da će, zbog ovog zakona, promjene doživjeti Stečajni zakon u koji će se ugraditi procedura predstečajne nagodbe te ukinuti sustav stečaja s preustrojem. 'Taj preustroj je i izazivao najveći problem odugovlačanja i zlouporabe stečajnih postupaka, a najmanje veze ima s pravosudnim postupkom', rekao je, ističući da će konačnu riječ o tome je li predstečajna nagodba moguća ili će se pokrenuti stečaj ionako donositi sud.

Na izlaganje Martine Dalić replicirao je njezin stranački kolega Đuro Popijač, koji se u replici osvrtao na Linićeve izjave, a što je predsjedavajući Nenad Stazić ocijenio kao kršenje Poslovnika i na to upozoravao Popijača. No, Ivan Šuker (HDZ) takvu je Stazićevu intervenciju označio kao oduzimanje riječi HDZ-ovu zastupniku te zatražio i dobio stanku. Nakon stanke, sa saborske je govornice prozvao Stazića da je Popijaču oduzeo riječ bez ikakvog razloga, jer zastupnik, istaknuo je, ima pravo u svojoj replici reagirati i na ministrove izjave.

'Sjetimo se na što je ličilo prošlotjedno aktualno prijepodne, kada se našoj zastupnici Ani Lovrin premijer Milanović obraćao u muškom licu, a predsjedavajući ga nije prekinuo', naglasio je Šuker, pozivajući Stazića da HDZ-ovim zastupnicima ne oduzima slobodu govora. Istaknuo je kako je HDZ odgovorna stranka koja svojim sugestijama i u konstruktivnoj raspravi želi pomoći Vladi, najavivši da će njegov klub intervenirati stankom svaki put kada predsjedavajući bude prekidao HDZ-ove zastupnike ako govore ono što im se ne sviđa.

Stazić je, pak, istaknuo kako nikome nije oduzimao riječ, već je ukazivao na kršenje saborskog Poslovnika. 'Ja ću se držati tog poslovnika, a HDZ može tražiti stanku svakih 15 minuta', poručio je Stazić. Većina klubova u raspravi je podržala predloženi zakon. Zlatko Tušak (Hrvatski laburisti) izrazio je nadu da će predloženi zakon biti učinkovitiji te uvesti reda u sustav i napraviti reda u podmirenju obveza.

'Iako stečaji ne bi trebali predstavljati kraj neke tvrtke, praksa u Hrvatskoj pokazala je suprotno', rekao je Tušak osvrćući se na primjere iz dosadašnje prakse. Iznio je podatak po kojemu su, od svih stečajeva u Hrvatskoj, radnici uspjeli naplatiti svega 32 posto svojih potraživanja, a država samo 15 posto. Zakon podupiru i u HDSSB-u, iako naglašavaju kako se njime rješavaju posljedice, a ne uzroci nelikvidnosti.

Stav je SDP-a da će se primjenom zakona spriječiti galopirajuća nelikvidnost u Hrvatskoj. Peđa Grbin ustvrdio je u ime SDP-a kako bi predložene mjere trebale doprinijeti ukupnom oporavku hrvatskog gospodarstva i sanaciji društava koja su u problemima. 'No, jedan od najvažnijih ciljeva je i onaj usmjeren na očuvanje radnih mjesta', poručio je. Isti stav dijeli i Srđan Gjurković (HNS), koji je naglasio kako je Vlada pokazala da će, osim posljedica, znati rješavati i buduće moguće uzroke nelikvidnosti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene