Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Kriza u koncernu

Dalić: "Mi od uprave još uvijek nismo čuli da je Agrokor u problemima"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči današnje rasprave o lex Agrokoru u Saboru, zakon su na Odboru za gospodarstvo branili ministrica gospodarstvo Martina Dalić i ministar pravosuđa Ante Šprlje.

Član odbora SDP-ovac Saša Đuić kazao je kako SDP neće podržati zakon.

Pročitajte i ovo Mislav Bago (Dnevnik.hr) Analiza Mislava Bage "Martina Dalić Plenkoviću je bila zadnja brana. On je sad sam na brisanom prostoru" Slika nije dostupna Oštre kritike protiv vlasti Davor Bernardić o aferi Hotmail: "Martina Dalić i dalje laže, a Hrvatska ne smije biti taoc jednog čovjeka"

"Gdje je danas Zdravko Marić i može li obzirom na svoju vezu s Agrokorom donositi ikakve odluke. Postavljanjem povjerenika Vlada preuzima štetu i miješa se i na kraju će sve to platiti hrvatski porezni obveznici. Ovo nije Lex Agrokor nego Lex Todorić", poručio je Đuić.

Oporba je poručila kako je Vladin zakon napravljen da štiti Todorića te mu "daje dovoljno vremena da spakira svoje kofere".

"Ovaj zakon osim što štiti gazdu, štiti banke i bankare i mali dobavljači i OPG-ovi će najteže podmiriti svoja potraživanja", poručuju iz oporbe i dodaju da će u raspravi iznijeti i svoj prijedlog koji će omogućiti i jednaku naplatu svih vjerovnika.

Đuiću je odgovorila ministrica gospodarstva Martina Dalić.

"Mi od Uprave društva do dan-danas nismo čuli da je Agrokor u problemima. Način na koji su financijsko trzište i Vlada spoznali da postoje rizici stigao je od rejting agencija. Vlada je opazila rizike i učinila ono što je zadaća Vlade - uređivanje i jačanje pravila igre. Prigovor da se Vlada miješa jer imenuje povjerenika pokazuje da niste dobro razumjeli zakon. Postupak podrazumijeva predstečajnu proceduru. Kad se aktivira više nema redovnog poslovanja", kazala je Dalić.

Ministar pravosuđa Ante Šprlje kazao je "kako nitko ne bi htio vidjeti socijalne nemire i crni scenarij".

"Moramo pokazati da smo kao država spremni intervenirati kad dođe do izvanredne situacije", kazao je Šprlje.

Odbor za zakonodavstvo podržao lex Agrokor

Saborski Odbor za zakonodavstvo je većinom glasova podržao lex Agrokor, odnosno Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za državu - oporbeni SDP i HNS glasovali su protiv, a SDP-ovac Peđa Grbin poručio je da će donošenje zakona državi donijeti veću štetu od predvidljive koristi.

Kao ni Odbor za pravosuđe, niti Odbor za gospodarstvo nije prihvatio Grbinov prijedlog da se lex Agrokor donese u postupku predviđenom za donošenje organskog zakona, dakle natpolovičnom većinom svih zastupnika (76 glasova).

Ovaj zakon, kao i Stečajni i neki drugi, nije organski, uzvratio je Robert Podolnjak (Most), kojeg zanima temeljem čega Grbin smatra da se radi o organskom.

SDP-ov zastupnik poziva se na ranije obrazloženje ministra pravosuđa Ante Šprlje da se zakonom ograničavaju poduzetnička prava i slobode, objasnio je predsjednik Odbora Dražen Bošnjaković (HDZ). Po dosadašnjim odlukama Ustavnog suda, znamo da to ne bi ulazilo u kategoriju organskog, uzvraća Podolnjak.

Miljenić (SDP): Ako zakon ne ide kao organski, to će biti tema za Ustavni sud

Grbinovo viđenje 'brani' Orsat Miljenić (SDP), koji se ne slaže da se zakonom ne diraju temeljna ustavna prava. Ako zakon ide kao obični, to će biti tema za Ustavni sud, kaže Miljenić.

Ministar Šprlje tumači da se lex Agrokorom uređuju slučajevi kad društva, dakle tvrtke od iznimnog značenja, dovedu u pitanje funkcioniranje hrvatskog gospodarstva. Radi se o tvrtkama s više od pet tisuća zaposlenih i obvezama većim od 7,5 milijardi kuna, a tako velikih tvrtki u Hrvatskoj je 10 i imaju više od trećine BDP-a, rekao je Šprlje.

Predloženi zakon nije paralela Stečajnom, on regulira izvanredne situacije poremećaja tržišta, tumači ministar.

Zakon jest paralela Stečajnom, kad stupi na snagu prestat će svi stečajni i predstečajni postupci, uzvraća Grbin i upozorava kako u zakonu nema iskaza je li usklađen s pravom EU-a, a upravo o tome bi Odbor trebao voditi računa.

To predstavlja prepreku za donošenje zakona, poručio je Grbin. (Hina/I.P.M.)
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene